In het Amsterdam Museum hebben leerlingen het voor het zeggen. Wat willen zij vertellen over de stad waarin zij wonen? Wat vinden zij van hun stad? Wat is kenmerkend voor hun buurt of wijk?

In het StadsLab onderzoeken we aan de hand van de collectie verschillende thema’s die betrekking hebben op onze stad: groene stad, verbonden stad, mensenstad, vrije stad, slimme stad en gezonde stad. De leerlingen bekijken in het museum het Amsterdam van toen, nu en straks. We gaan aan de slag met actieve werkvormen voor verschillende leeftijdsgroepen: tekenen, debatteren, ontwerpen en filosoferen. De resultaten presenteren we digitaal in het museum. 

Doelgroep: groep 3 - 5 en groep 6 - 8

Leerlingen van de groep 3 t/m 5 onderzoeken bij de thema’s Groene Stad en Verbonden Stad hun directe omgeving en maken verbindingen met objecten uit de collectie van het museum. Bij de thema’s Mensenstad en Vrije Stad filosoferen ze aan de hand van uitspraken en beelden over wat zij belangrijk vinden voor hun stad. Hoe ga je met elkaar om? Mag iedereen zeggen wat hij/zij wil?

Leerlingen van groep 6 t/m 8 verdiepen zich verder in hun eigen stad. Ze starten met de thema’s Mensenstad en Vrije Stad waarbij ze samen debatteren en filosoferen over wat belangrijk is om de stad ook voor de toekomst leefbaar te houden. Hoe gaan we met elkaar om? Wat is jouw eigen rol hierbij? Met de thema’s Slimme Stad en Gezonde Stad doen de leerlingen een aanzet tot toekomstige oplossingen, geïnspireerd door historische en hedendaagse uitvindingen en plannen voor de stad. 

Duur: 1,5 uur
Kosten: € 75,- per 15 leerlingen
Kerndoelen: 1, 2, 37, 38, 50, 51, 54, 55, 56.
Leerlijn: Erfgoed en Identiteit
Reserveren: via het online reserveringsformulier
Voor vragen: boekingen@amsterdammuseum.nl

Speciale openingsactie

Wanneer je voor 10 december het StadsLab boekt kun je het voor maar 60 euro per 15 leerlingen bezoeken in plaats van de oorspronkelijke 75 euro.

Wil je alvast kennismaken met het StadsLab? Op 7 november om 14:30 geven wij een docentendag, waarbij een leuke leerzame middag wordt georganiseerd met koffie, thee en veel aanvullende informatie. Wil je hier bij zijn? 

Klik dan hier

StadsLab Kaartspel

Het StadsLab Kaartspel is een klein voorproefje op het StadsLab. De leerlingen maken op een leuke manier kennis met een aantal thema's uit het StadsLab. Alle Amsterdamse scholen krijgen dit spel toegestuurd, een cadeautje van ons! Ook scholen buiten Amsterdam kunnen het spel aanvragen. Meer weten of heeft jouw school het spel niet ontvangen? Stuur dan een email naar boekingen@amsterdammuseum.nl.

Wil je weten hoe het spel gespeeld wordt, kijk dan naar de speluitleg in het filmpje hieronder. Veel speelplezier!

Zoals ieder jaar kun je de Cultuurbus inzetten voor het vervoer van en naar de school.

Meld je aan voor de Nieuwsbrief