Bekijk je wijk

vmbo/havo/vwo

Doelgroep: vmbo/havo/vwo
Duur: voorbereidende les: 1 lesuur / wandeling: ca. 1,5 uur / workshop: 2 uur
Boekingen: via Bekijk je wijk

Ook zo benieuwd naar jouw eigen wijk? In het programma Bekijk je Wijk gaan de leerlingen aan de slag met een speciaal ontworpen kaart van hun wijk. Daarna nemen de museumdocenten hen mee door een deel van de wijk en maken de leerlingen op locatie een maquette. Er zijn programma's voor de volgende wijken: Nieuw-West, Noord, Oost, West, Zuidoost en Zuid. Het programma Centrum volgt in 2016.

Nieuw West: Na de Tweede Wereldoorlog begon men met de aanleg van vijf tuinsteden, ten westen van het oude stadscentrum. Nu, zestig jaar later, verandert er veel in Nieuw West. Leerlingen ontdekken samen met architectuurdocenten de interessante oud- en nieuwbouw in Nieuw-West en horen en zien ze wat er allemaal gaat veranderen. 

Noord: Noord heeft eeuwenlang bestaan uit water en moeras met twee kleine dorpen: Buiksloot en Nieuwendam. In de eerste helft van de 20ste eeuw stond Noord bekent voor de industrie: scheepsbouwwerven zoals de NDSM-werf, Shell, Draka of Stork. Nu maakt de zware industrie plaats voor nieuwe woningen, ateliers, broedplaatsen, bijzondere restaurants.

Oost: Oost is een deel van Amsterdam waar je veel variatie vindt. De Watergraafsmeer is erg groen, terwijl je bij de Oostelijke eilanden en IJburg juist veel water ziet. En wat dacht je van het verschil tussen de kleine huisjes in het wijkje Jeruzalem en de wolkenkrabbers langs de Amstel?

West: Het terrein van de Foodhallen gaat deels plaats maken voor woningbouw. Vraag is: hoe maak je van dit bedrijventerrein een bijzondere woonplek? De leerlingen gaan met deze opgave aan de slag tijdens een workshop in de Centrale Markthal. Een unieke locatie!

Zuidoost: In 1966 begon de bouw voor 'het prettigste woonoord dat zich laat denken'. Om zoveel mogelijk ruimte op de grond te creëren, wordt gebouwd in de hoogte. Nog steeds wordt er veel vernieuwd en met veel plezier gewoond.

Zuid: Wat vinden de leerlingen van het Museumplein? Er zijn nog steeds geluiden dat het plein eens goed op de schop genomen zou moeten worden. Aan de leerlingen de vraag: wat zou jij willen veranderen?

Met Bekijk je Wijk zijn Architectuurcentrum Amsterdam (ARCAM), Bureau Monumenten & Archeologie (BMA), het Stadsarchief Amsterdam en het Amsterdam Museum een nieuw cultuur-educatief samenwerkingsverband gestart. In dit wijkgerichte project gaan leerlingen van het voortgezet onderwijs aan de slag met architectuur, stedenbouw en verhalen. De programma's in Nieuw West, Noord, Oost, Zuid, Zuidoost en West kunnen worden geboekt.

Ga naar de website van Bekijk je wijk voor meer informatie.

Meld je aan voor de Nieuwsbrief