Bekijk je wijk

vmbo/havo/vwo

Ook zo benieuwd naar jouw eigen wijk? In het programma Bekijk je Wijk gaan de leerlingen aan de slag met een speciaal ontworpen kaart van hun wijk. Daarna nemen de museumdocenten hen mee door een deel van de wijk en maken de leerlingen op locatie een maquette. Er zijn programma's voor de volgende wijken: Nieuw-West, Noord, Oost, West, Zuidoost, Zuid en Centrum.

Doelgroep: vmbo/havo/vwo
Duur: voorbereidende les: 1 lesuur / wandeling: ca. 1,5 uur / workshop: 2 uur
Boekingen: via Bekijk je wijk

Nieuw West: Na de Tweede Wereldoorlog begon men met de aanleg van vijf tuinsteden, ten westen van het oude stadscentrum. Nu, zestig jaar later, verandert er veel in Nieuw West. Leerlingen ontdekken samen met architectuurdocenten de interessante oud- en nieuwbouw in Nieuw-West en horen en zien ze wat er allemaal gaat veranderen.

Noord: Noord heeft eeuwenlang bestaan uit water en moeras met twee kleine dorpen: Buiksloot en Nieuwendam. In de eerste helft van de 20ste eeuw stond Noord bekent voor de industrie: scheepsbouwwerven zoals de NDSM-werf, Shell, Draka of Stork. Nu maakt de zware industrie plaats voor nieuwe woningen, ateliers, broedplaatsen en bijzondere restaurants.

Oost: Oost is een deel van Amsterdam waar je veel variatie vind. De Watergraafsmeer is erg groen, terwijl je bij de Oostelijke Eilanden en IJburg juist veel water ziet. En wat dacht je van het verschil tussen de kleine huisjes in het wijkje Jeruzalem en de wolkenkrabbers langs de Amstel?

West: Het terrein van de Foodhallen gaat deels plaats maken voor woningbouw. De vraag is: Hoe maak je van dit bedrijventerrein een bijzondere woonplek? De leerlingen gaan met deze opgave aan de slag tijdens een workshop in de Centrale Markthal. Een unieke locatie!

Zuidoost: In 1966 begon de bouw voor 'het prettigste woonoord dat zich laat denken'. Om zoveel mogelijk ruimte op de grond te creëren, wordt gebouwd in de hoogte. Nog steeds wordt er veel vernieuwd en met veel plezier gewoond.

Zuid: Wat vinden de leerlingen van het Museumplein? Er zijn nog steeds geluiden dat het plein eens goed op de schop moet worden genomen. Aan de leerlingen de vraag: wat zou jij willen veranderen?

Centrum: Tussen het Scheepvaartmuseum en het spoor ligt het Marineterrein. Dit terrein was al sinds de 17de eeuw in gebruik door de Admiraliteit en later de Marine. Een plek die hermetisch afgesloten was voor de gewone burger. Het terrein krijgt nu een nieuwe bestemming, waarbij het de bedoeling is dat het historische karakter bewaard blijft. Samen met de museumdocent gaan de leerlingen deze plek bekijken en worden ze uitgedaagd een nieuwe invulling voor dit gebied te bedenken en ontwerpen. 

Ga naar de website van Bekijk je wijk voor meer informatie.

Architectuurcentrum Amsterdam, Monumenten en Archeologie, het Stadsarchief en het Amsterdam Museum hebben hun kennis over Amsterdam en expertise op het gebied van erfgoed- en omgevingseducatie gebundeld en gezamenlijk aanbod ontwikkeld voor zowel het basis- als het voortgezet onderwijs. Deze programma’s zijn ondergebracht bij Sprekend Amsterdam. 

Meld je aan voor de Nieuwsbrief