Activiteitenprogramma Ferdinand Bol en Govert Flinck

Samen met Museum Het Rembrandthuis presenteert het Amsterdam Museum van 13 oktober 2017 tot en met 18 februari 2018 de grote dubbeltentoonstelling Ferdinand Bol en Govert Flinck - Rembrandts meesterleerlingen. Bij de tentoonstelling worden vele activiteiten aangeboden. Hieronder volgt een overzicht van de activiteiten in het Amsterdam Museum.

Museumnacht: Flinck uit je Bol!
Zaterdag 4 november, 19.00 tot 02.00 uur

Creativiteit en ondernemerschap horen al eeuwen bij de stad Amsterdam. In de tentoonstelling Ferdinand Bol en Govert Flinck - Rembrandts meesterleerlingen, komt het creatieve ondernemerschap van deze twee schilders naar voren. Met hun pragmatische aanpak en uitgebreide netwerk zijn zij een goed voorbeeld van de ondernemersgeest van  kunstenaars in de zeventiende eeuw. Tijdens de museumnacht bieden we een podium aan de Bol en Flincks van nu. Jonge creatieve Amsterdamse ondernemers, musici en kunstenaars nemen voor één avond het museum over.

Entree op basis van passe-partout Museumnacht

Borrelen met Bol en Flinck
Donderdag 9 november, 14 december, 11 januari en 8 februari, 15.30 tot 17.00 uur

Conservator Tom van der Molen leidt u rond door de tentoonstelling in het Amsterdam Museum en drinkt daarna graag een borrel met u. Vraag hem onder het genot van een hapje en een drankje het hemd van het lijf over de twee meesterschilders.

Kosten: €17,50 per persoon, excl. entree
Reserveren en betalen: via de ticketshop. Kies de datum waarop u wilt komen en klik op de knop 'bestellen'.
Locatie: verzamelen bij de kassa van het Amsterdam Museum

Naaktmodel tekenen
Zaterdag 18 en 25 november, 14.00 tot 17.00 uur

Het tekenen van naaktmodellen is essentieel om menselijke figuren goed te leren schilderen. Bol en Flinck en hun collega’s hebben samen naar model getekend. We kennen zelfs een van hun modellen bij naam: Catharina Jans. Kom meer te weten over Catharina Jans en andere modellen en teken zelf naar naaktmodel.

Kosten: €25,00 pp, excl. entree (incl. materialen)
Locatie: verzamelen bij de kassa van het Amsterdam Museum

Duolezing conservatoren: behind the scenes
Zondag 19 november, 15.00 tot 16.00 uur

Het uitdenken van de verhaallijn, de speurtocht naar zoekgeraakte stukken waarvan we niet wisten waar ze waren, het enthousiasme van bruikleengevers waarop men bruiklenen is gaan restaureren en de spannende informatie die daaruit voort is gekomen. Tentoonstellingsconservatoren Leonore van Sloten en Norbert Middelkoop geven een uniek kijkje achter de schermen. Tijdens deze lezing belichten zij uiteenlopende aspecten van de totstandkoming van dit bijzondere tentoonstellingsproject in twee musea.

Locatie: nader te bepalen

Bol en Flinck: schilderen op de toppen van je kunnen (lezing)
Zondag 17 december, 15.00 tot 16.00 uur

Tot de belangrijkste opdrachten uit hun carrières behoren de historiestukken die Flinck en Bol schilderden voor het nieuwe stadhuis, het huidige Koninklijk Paleis op de Dam. Eric Jan Sluijter,  emeritus hoogleraar Kunstgeschiedenis van de Renaissance en Vroegmoderne Tijd, Zal in zijn lezing dieper ingaan op verschillende aspecten van Flinck en Bol als schilders van verhalen. De invloed van Rembrandt bijvoorbeeld, en de ontwikkeling in hun aanpak van extreem grote formaten zoals die in het stadhuis.

Locatie: in het auditorium van het Amsterdam Museum

New Narratives - gesprek op zaal
Woensdag 17 en 31 januari, 14.00 tot 15.30 uur

Mensen van buiten het museum nemen je mee langs de tentoonstelling. Voor even zijn zij geen schrijver, programmamaker, spoken word artiest of fotograaf. Als gids geven ze hun onbevangen mening over Bol en Flinck en de museumstukken die te zien zijn. Wiens verhaal wordt daar eigenlijk verteld? Gender, gedeelde geschiedenis, religie en cultuur, al deze thema's komen aan bod. Door hun persoonlijke verhalen te delen en prikkelende vragen te stellen, word je uitgedaagd om je hierin te verdiepen.

Kosten: deelname gratis, excl. entree
Locatie: verzamelen bij de kassa van het Amsterdam Museum

Govert Flinck, voortdurend onderzoek
Zondag 28 januari, 15.00 tot 16.00 uur

Hoe doe je onderzoek naar het leven van Flinck en wat kom je dan zoal tegen? En hoe bepaal je eigenlijk wat wel een schilderij van Flinck is en wat niet? Conservator Tom van der Molen doet al een aantal jaren onderzoek naar de schilder Govert Flinck en zijn werk. Hij vertelt over het onderzoek, verschuivende meningen, spannende ontdekkingen en waarom iemand zo graag alles wil weten van Govert Flinck.

Locatie: in het auditorium van het Amsterdam Museum