COC's Shakespeare Club @ Amsterdam Museum

In 2016 was de eerste COC's Shakespeare Club op de binnenplaats van het Amsterdam Museum. Dit jaar is COC Amsterdam 71 jaar geworden. Een goed moment om iedereen weer welkom te heten in het ‘hart van de Pride’ met de tweede editie van de Shakespeare Club. COC Amsterdam en Amsterdam Museum zorgen voor een dosis cultuur en muziek, maar ook voor een biertje en de mogelijkheid om andere Pride-bezoekers te ontmoeten.

Shakespeareclub @ Amsterdam Museum 2016
Shakespeareclub @ Amsterdam Museum 2016

programma overzicht

Maandag 31 juli

10.00 – 17.00 uur: Meetinghub Shakespeare Club
12.00 – 13.00 uur: Rondleiding  - New Narratives LHBTI+

Dinsdag 1 augustus

10.00 – 21.00 uur: Meetinghub Shakespeare Club
12.00 – 13.00 uur: Rondleiding  - New Narratives LHBTI+
15.00 – 18.00 uur: Opening Shakespeare Club
18.15 – 21.00 uur: Kleurrijk Roze “Stonewall being Whitewashed again?!”

Woensdag 2 augustus

10.00 – 22.00 uur: Meetinghub Shakespeare Club
12.00 – 13.00 uur: Rondleiding  - New Narratives LHBTI+
13.00 – 14.00 uur: Vernissage Amsterdam Rainbow Dress
14.30 – 16.30 uur: Luna Lunettes varieté
17.00 – 19.00 uur: Cocktail Diner
19.00 – 22.00 uur: Danserette

Donderdag 3 augustus

10.00 – 17.00 uur: Meetinghub Shakespeare Club
12.00 – 13.00 uur: Rondleiding  - New Narratives LHBTI+
13.00 – 15.00 uur: Autismedialogen
15.00 – 17.00 uur: Danspaleis kleurt roze

Vrijdag 4 augustus

10.00 – 16.00 uur: Meetinghub Shakespeare Club
12.00 – 13.00 uur: Rondleiding  - New Narratives LHBTI+
12.00 – 17.00 uur: Workshop door COC Nederland, NJR en Movisie


Meetinghub Shakespeare Club
Dagelijks van maandag 31 juli tot en met vrijdag 4 augustus

Wil je tijdens de Pride samen met anderen activiteiten ondernemen? Spreek dan af op het terras van Museumcafé Mokum in het Amsterdam Museum. Vanaf 10 uur ’s morgens is hier de Shakespeare Club, de officiële meetinghub van COC Amsterdam. 


Rondleiding - New Narratives LHBTI+
Dagelijks van maandag 31 juli tot en met vrijdag 4 augustus
Gastrondleiders, betrokken bij Amsterdams LHBTI+ bewegingen, maken een persoonlijke keuze uit de collectie van het Amsterdam Museum. Sommige verhalen uit de recente LHBTI+ geschiedenissen zijn zichtbaar: De ringen van het eerste ‘homohuwelijk’ en de Trans Trots vlag, maar veel is onzichtbaar voor het publiek. Deze persoonlijke tour maakt de geschiedenis van lesbo’s, homo’s, bi’s en transen in de geschiedenis zichtbaarder en de meer recente emanciperende LHBTI+ verhalen komen tot leven. Met de serie New Narratives herschrijven we de verhalen die culturele instituten presenteren over onze gedeelde geschiedenis. 

Aanvang: 12.00 uur (11:45 melden bij de kassa)
Duur: ca. 45 minuten
Voertaal: Nederlands en Engels
Groepsgrootte: max. 15 personen
Toegang: gratis op vertoon van een geldig entreebewijs


Opening Shakespeare Club
Dinsdag 1 augustus

Net als in 2016 wordt de Shakespeareclub feestelijk geopend. Tijdens de opening zal de maatschappelijke agenda van COC (2018-2022) worden gepresenteerd en is er de mogelijkheid om te netwerken. 

Programma:
15.00 - Inloop 
16.00 - Opening en netwerkevent Shakespeare Club 2017
16.15 - Rondleiding Amsterdam Museum (30 minuten; maximaal 30 mensen)    
17.00 - Presentatie Maatschappelijke Agenda COC Amsterdam 2018-2022

Aanvang: 15.00 uur
Locatie:    Terras Museumcafé Mokum
Toegang:  gratis


Kleurrijk Roze “Stonewall being Whitewashed again?!”
Dinsdag 1 augustus

In een paneldiscussie zal Kleurrijk Roze aandacht besteden aan bi-culturele initiatieven en de theorievorming en betekenis van Intersectionaliteit, binnen Seksuele, Gender en Etnische diversiteit. 

Programma:
18.15    Inloop met DJ Jasmine Perez
18.45    Start en welkom
19.00    Panelgesprek o.l.v. Domenica Ghidei
19.50    Spoken word: Amna Durrani
20.00    Presentatie van alle initiatieven in de vorm van een ‘catwalk met korte pitch’. Met verrassende ‘Special Host’!
20.15    DJ Jasmine Perez
21.00    Einde
 
Aanvang: 18.45 uur
Locatie:    Terras Museumcafé Mokum
Toegang:  gratis


Vernissage Amsterdam Rainbow Dress
Woensdag 2 augustus

De Amsterdam Rainbow Dress is een geschenk voor de stad Amsterdam (Amsterdam Museum), gedoneerd door de Amsterdam Rainbow Dress Foundation en COC Amsterdam. In de zestien meter lange jurk zijn 72 nationale vlaggen verwerkt uit landen waar LHBTI+ nog steeds in het strafrecht is opgenomen. De foundation zal aandacht blijven vragen voor en rond het kunstwerk voor LHBTI+-vluchtelingen en hun rechten in de wereld. De vernissage heeft een activistische insteek. De Amsterdam Rainbow Dress is ontstaan tijdens de Pride Walk op de openingsdag van Euro Pride 2016. Om aandacht te vestigen op het probleem van illegale homoseksualiteit, werden 75 vlaggen gedragen van landen waar homoseksualiteit verboden is bij wet. In samenwerking met de vrijwilligers van COC Amsterdam hebben de initiatiefnemers Arnout van Krimpen, Jochem Kaan, Oeri van Woezik en Mattijs van Bergen de Amsterdam Rainbow Dress vorm gegeven. 

Programma:

12.30 – 13.00     Inloop 
13.00 – 13.20     Monumentale presentatie Amsterdam Rainbow Dress  
13.00 – 13.20     Welkom, toelichting en inspiratie talk Annemarie den Dekker (hoofd conservatoren Amsterdam Museum), Peter de Ruiter (voorzitter COC Amsterdam), Mattijs van Bergen (ontwerper Amsterdam Rainbow Dress)        
13.20 – 13.30     Performance, overdrachtsmoment en afsluitende speech Simone Kukkenheim, wethouder gemeente Amsterdam
13.30 – 14.00     Drankje en netwerkbijeenkomst in de Amsterdam Galerij

Locatie:    Amsterdam Gallerij
Toegang: gratis - De bezoekerscapaciteit is beperkt. Meld je van te voren aan via Eventbrite, dan ben je zeker van een plek.


Luna Lunettes varieté
Woensdag 2 augustus

Luna Lunettes varieté presenteert Zing Mokums Met Ons.

Aanvang: 14.30 uur
Locatie:    Terras Museumcafé Mokum
Toegang:  gratis


Cocktail Diner
Woensdag 2 augustus

Cocktail Amsterdam richt zich op nieuwkomers en vluchtelingen met een LHBTI+ achtergrond in Amsterdam (en Almere). Cocktail Amsterdam organiseert maandelijkse laagdrempelige, informatieve en sociale activiteiten, de Cocktail Events, met als doel het sociale isolement van LHBTI+ vluchtelingen en nieuwkomers te doorbreken, en hen te ondersteunen bij het vinden van hun weg in een Nederland. Vanuit Cocktail Amsterdam worden ook 1-op-1 maatjescontacten voor LHBTI+ nieuwkomers georganiseerd.

Je bent van harte uitgenodigd om mee te eten. Hiermee sponsor je dit event en kunnen we de maaltijden gratis aanbieden aan LHBT+ nieuwkomers. Voor een bedrag van € 30 help je een maaltijd voor een nieuwkomer mogelijk maken, en krijg je een hoofdgerecht, twee drankjes en koffie na. Bovendien ben je verzekerd van toegang tot De Danserette. Aanmelden is noodzakelijk, dit kan tot en met 28 juli as. Je kunt het bedrag direct na aanmelding overmaken op NL 04 INGB 0000 6002 81 ten name van COC Amsterdam o.v.v. ‘Cocktail Diner’ en je naam, of ter plekke contact voldoen (met gepast geld) bij ons infopunt.

Klik hier voor het aanmeldformulier. (Deelnemers en vrijwilligers van Cocktail Amsterdam melden zich aan via de met hen gedeelde link in de Facebook groep of de email). 

Aanvang: 17.00 uur
Locatie:    Terras Museumcafé Mokum
Toegang:  30 euro - Reserveren verplicht. Aanmelden kan tot 28 juli!


Danserette
Woensdag 2 augustus

Dansfeest Danserette organiseert gay dansfeesten vol hits. Dansen op nummers die je kent of herkent. vanaf pink classics tot de roze tunes van nu. We springen van ABBA naar Kylie en van Anita Meyer naar Rihanna. Van light pink tot rozekoekroze. 

Aanvang: 19.00 uur
Locatie:    Terras Museumcafé Mokum
Toegang:  gratis


Autismedialogen
Donderdag 3 augustus

De “AutismeDialogen” biedt de mogelijkheid voor LHBTI+ met en zonder autisme om met elkaar in gesprek te gaan. Zo kan de interessante en verfrissende kijk van LHBTI+ met autisme op LHBTI+ thematiek, en de kansen en uitdagingen die zij hierbij binnen de LHBTI+ gemeenschap tegenkomen, worden belicht. 

Aanvang: 13.00 uur 
Locatie: Terras Museumcafé Mokum
Toegang: gratis 


Danspaleis kleurt roze
Donderdag 3 augustus

Het Danspaleis is een theatraal mini-evenement voor ouwelui en iedereen die van swingen houdt. Met bevlogen PlatenDraaier (PD), een rijdend discomeubel, glimmende dansvloer, feestelijk decor en gastvrouwen en -heren geïnspireerd op de jaren ’40 en ’50 is het Danspaleis altijd een bal! Tijdens deze roze editie is de muziek helemaal gericht op LHBTI+ ouderen: Wim Sonneveld, Liesbeth List en Ramses Shaffy, en ook songfestival- en musical hits maken elk roze Danspaleis tot een feest. Deze editie is mede tot stand gekomen door financiële bijdragen van het Trutfonds en het platform Mokum Roze. Host: Willeke Morren.

Aanvang: 15:00
Locatie: Terras Museumcafé Mokum
Toegang: gratis 


Workshop door COC Nederland, NJR en Movisie
Vrijdag 4 augustus

Geef jij als lhbti-jongerenorganisatie voorlichting over gender en seksuele diversiteit? Bijvoorbeeld op school of in het jongerenwerk? Geef je dan snel op voor onze nieuwe training over wat nou echt werkt als je voorlichting geeft! Tijdens de middag, die verzorgd wordt door Niet Alleen Anders, gaat Hanneke Felten (Movisie) in op wat werkt (en wat niet) en laat Jonah Lamers (GenderbreadKit) zien hoe je in je voorlichting het onderwerp gender bespreekt.

Hanneke Felten van Movisie en collega’s bestudeerden honderden wetenschappelijke studies over hoe vooroordelen, stereotypen en discriminatie verminderd kunnen worden. In deze cursus vertelt zij over haar bevindingen en gaan de deelnemers samen puzzelen op hoe de eigen voorlichtingen nóg beter kunnen worden.

Special guest is Jonah Lamers van de GenderbreadKit. Hij laat je zien hoe je ‘genderkoekjes’ bakt en zelf aan de slag kan met het onderwerp gender in je voorlichting. Met de methodiek van The GenderbreadKit zorg je dat je voorlichting echt inclusief wordt.

Aanvang: 12:00
Locatie: Auditorium
Toegang: gratis. Graag wel even aanmelden via http://www.nietalleenanders.nl/event/voorlichting-wat-werkt


COC’s Shakespeare Club is vernoemd naar de titel waaronder het COC op 7 december 1946 in Amsterdam werd opgericht: Shakespeareclub. Omdat er in die tijd nog een groot taboe rond LHBTI+ heerste, koos men voor een schuilnaam. In 1949 werd de Shakespeareclub omgedoopt tot het Cultuur- en Ontspannings Centrum, ofwel het COC. Het COC zet zich in voor gelijke rechten, emancipatie en sociale acceptatie van LHBTI+’s in Nederland en in het buitenland. In de Shakespeare Club vind je een podium en een café en de programmering komt tot stand vanuit de LHBTI+ gemeenschappen. Het programma wordt mogelijk gemaakt door COC Amsterdam. Het Danspaleis strijkt neer op de binnenplaats, zing mee met de roze koren en wees welkom bij de feestelijke overdracht van de Amsterdam Rainbow Dress. In het Amsterdam Museum zijn en rondleidingen over de zichtbaarheid en onzichtbaarheid van LHBTI+ in de Amsterdamse geschiedenis.

Meld je aan voor de Nieuwsbrief