Gratis Concert: 100 jaar Aardappeloproer

Op zondag 2 juli geven Konrad Koselleck Big Band, Vincent Bijlo en Ellen ten Damme een openluchtconcert in het Amsterdam Museum. Vincent Bijlo kijkt terug op 100 jaar Aardappeloproer; een oproer dat de stad Amsterdam diep verscheurde. De Meisjesbinnenplaats van het museum is om 14 uur het speelveld van Bijlo, Ten Damme en de Big Band; het concert is gratis toegankelijk.

'Op 28 juni 1917 sloeg de vlam in de pan’, vertelt Vincent Bijlo. ‘In de Jordaan kwam een aantal vrouwen erachter dat in de Prinsengracht een schuit met aardappelen voor legerrantsoenen lag. Ze hebben die geplunderd en vervolgens braken onlusten en een wilde staking uit. Het leger opende op 5 juli op het Haarlemmerplein het vuur op een massa van stakers en hun families. Er vielen 9 doden en 114 gewonden.’

‘Nederland was toen wel neutraal’, aldus big band-leider Konrad Koselleck. ‘Maar veel Amsterdammers leden honger. Voedsel was op de bon en begin 1917 was er in de stad geen aardappel meer te krijgen.’ Koselleck vertelt graag verhalen met muziek. Het Aardappeloproer is een speciaal thema in de Big Band concertreeks ‘The Concert to End All Wars’. In deze reeks wordt het verband van de conflicten van het 20e eeuw tot vandaag onder de loep genomen

Het bijzondere van het concert is het veelzijdige repertoire en de rollen van Vincent Bijlo als verteller en van Ellen ten Damme als zangeres en performer. Het repertoire loopt uiteen van een Balkan Beat-bewerking van Debussy’s anti-oorlog hymne (1916) tot bijzondere tango’s. Ten Damme vertolkt onder andere het beroemde oorlogslied ‘Lili Marlene’, in een speciaal arrangement van Koselleck. Bijlo neemt de luisteraars mee door de tijd en over slagvelden eindigend op de dag van vandaag.

Wanneer: 2 juli

Tijd: 14:00 - 15:00 uur