Mobiele Onderzoeksinstallatie: Den Bosch

Datum
17 april 2021
Tijd
10:00 - 17:00
Locatie
Den Bosch

We bezoeken iedere maand een andere stad in Nederland met de mobiele onderzoeksinstallatie van tentoonstelling 'De Gouden Koets'. We gaan Nederlanders actief bevragen over zijn of haar betrokkenheid bij de Gouden Koets. Dit rijke palet van verhalen, associaties en standpunten nemen we mee in de opzet voor de inrichting en randprogrammering

Onderzoek 17 april 2021

Op 17 april 2021 zal de mobiele onderzoeksinstallatie te zien zijn in Den Bosch. We nodigen alle Bosschenaars uit om deel te nemen aan het onderzoek. De opeenvolgende week zal het resultaat beschikbaar worden gesteld op een speciaal daartoe ontwikkeld platform. Hou deze pagina in de gaten voor updates! 

Over het onderzoek
De Gouden Koets komt naar het Amsterdam Museum. Dit is de eerste keer dat de koets te zien is na de grote restauratie die in 2016 begon. De Gouden Koets werd in 1898 door de Amsterdammers cadeau gedaan aan de jonge Koningin Wilhelmina, de eerste vrouw op de troon. Echter maakt de Gouden Koets haar 'comeback' op de manier die aan het begin van de restauratie voor ogen was. Gedurende de renovatie is de vraag of De Gouden Koets wel als pronkstuk op de straten van Den Haag op een van de belangrijkste dagen voor het land thuishoort. 

We zien al langer hoe de Gouden Koets een symbool van protest is. Om uiteenlopende redenen werd er de afgelopen eeuw rook-, verf- en waterbommen naar de koets gegooid. Ook het afgelopen decennium is er kritiek op de Gouden Koets, die weer extra relevant is in het kader van de huidige Black Lives Matter-protesten. Met deze geschiedenissen in gedachten gaat het Amsterdam Museum met en mobiele installatie het land in.

De opgedane kennis wordt vervolgens gerapporteerd en meegenomen in het onderzoek voorafgaand aan de tentoonstelling over De Gouden Koets, welke vanaf juni 2021 te zien zal zijn in het Amsterdam Museum. Centraal staat de vraag 'Wat betekent de Gouden Koets voor jou?'. 

Meld je aan voor de Nieuwsbrief