Museumnacht 2017 - Flinck uit je Bol!

Op 4 november is het weer tijd voor de jaarlijkse Museumnacht Amsterdam. In het Amsterdam Museum staan de pijlers van de Amsterdamse identiteit centraal: vrijdenken, creativiteit, ondernemerschap en burgerschap. Tijdens de Museumnacht Amsterdam nemen jonge creatieve Amsterdamse ondernemers, musici en kunstenaars voor één avond het museum over.


KOOP JE KAARTEN VOOR DE MUSEUMNACHT EXCLUSIEF VIA MUSEUMNACHT.AMSTERDAM/TICKETS !!!


museumnacht 2017

PROGRAMMA

Met een zeer uitgebreid programma van tentoonstellingen, rondleidingen en evenementen biedt het Amsterdam Museum je de hele Museumnacht kennis, inspiratie, amusement en gezelligheid.


Tentoonstellingen

Ferdinand Bol & Govert Flinck - Rembrandts Meesterleerlingen
Ferdinand Bol en Govert Flinck, twee leerlingen van Rembrandt die uiteindelijk succesvoller werden dan hun leermeester. Hoe was dit mogelijk? Zijn er behalve verschillen ook overeenkomsten tussen het leven in de zeventiende eeuw en het heden? Om deze tentoonstelling mogelijk te kunnen maken, zijn schilderijen vanuit collecties uit de hele wereld naar Amsterdam gevlogen. Sommige werken zijn voor het eerst sinds de zeventiende eeuw weer in de stad.

Amsterdam DNA
Is Amsterdam een wereldstad? Ja! Maar het heeft ook het knusse, gezellige en eigenwijze van een dorp. De stad van Johan Cruijff en Ajax, Rembrandt en de VOC, Nederwiet en de wallen. Al meer dan 1000 jaar wordt de hoofdstad van Nederland gekenmerkt door: ondernemerschap, creativiteit, burgerschap en vrijdenken. In de vaste tentoonstelling Amsterdam DNA leer je de stad beter kennen, aan de hand van deze vier waarden.


Rondleidingen

BolFlinck Messenger
Ben je benieuwd naar inside stories uit de zeventiende eeuw? Bezoek deze tentoonstelling dan met de speciaal ontwikkelde Facebook-Messenger-app. Al chattend vertellen verschillende personages in de schilderijen over hun leven. Catharina Jans, naaktmodel van onder andere Bol en Flinck, vertelt je alles over de rol van de vrouw in die tijd en hoe deze zich verhield tot die van mannen. Joan Huydecoper vertelt over zijn invloedrijke rol in de Amsterdamse politiek, tijdens zijn dertien burgemeesterschappen!. Bepaal zelf met welk historisch personage je wilt chatten en ontdek verhalen die niet in de tentoonstelling naar voren komen! Vergeet vooral je telefoon niet!


Evenementen

Amsterdam Market i.s.m. Indie Brands®
Amsterdam heeft een rijke ondernemerstraditie waar tot op de dag van vandaag moderne makers op voortborduren. Ontdek inspirerende en originele producten van Amsterdamse makers tijdens onze nachtmarkt. Alle deelnemers zijn geselecteerd door Indie Brands® en verwijzen elk op hun eigen wijze naar topstukken uit de collectie van het Amsterdam Museum. Moderne makers en oude meesters in een prachtige setting. Met onder anderen: Vatamsterdam, Abel Organics, Van.Eko, Real Fake Studios, Tijgerhout en a Manic Monday

Kamermuziek 
Kamermuziek organiseert intieme concerten in de mooiste huiskamers van Amsterdamse studenten. De concerten worden verzorgd door opkomende Amsterdamse artiesten. Vaak zijn dit singer-songwriters, indiebandjes en folkmuzikanten. Kamermuziek anno nu, dus. Tijdens de Museumnacht programmeert Kamermuziek fijne Amsterdamse deuntjes in Museumcafé Mokum. Achtereenvolgens zullen optreden:

19.15 - 19.45 Pyke

20.15 - 20.45 Van Oliver & Zabriskie Point

21.15 - 22.00 Waterlelyck

22.30 - 23.10 The Ish

23.40 - 0.30 KAUW

0.30 - 2.00 Gropina 

Voor meer informatie zie http://kamermuziekamsterdam.nl 


Talks

Uit de schaduw van Rembrandt (20.30, 22.30)
Conservator Norbert Middelkoop laat je zien hoe Ferdinand Bol en Govert Flinck zich los maken van hun beroemde leermeester en hoe zij zich ontwikkelden tot de belangrijkste en succesvolste schilders van hun tijd.

Dingen kunnen en mensen kennen: de sleutel tot succes (21.30, 23.00)
Conservator Tom van der Molen belicht het artistieke netwerk van Ferdinand Bol en Govert Flinck in hun tijd. Net zoals vandaag de dag, was ook toen een uitgebreid netwerk cruciaal voor deze jonge ondernemers. Tom neemt je mee langs kunstenaarsfeesten, naaktmodellen, chique heren en wilde schilders en laat je kennis maken met Bol, Flinck en hun kunstvrienden.


Eten en Drinken

Museumcafé Mokum is gevestigd in het voormalig koehuis van het Sint Luciënklooster. Dit klooster werd in 1414 gesticht en was toen één van de 21 kloosters in Amsterdam. Op de plek waar je tijdens de museumnacht kunt genieten van een biertje, stonden vroeger de koeien van de kloosterzusters op stal! Op de aangrenzende Jongensbinnenplaats kan je genieten van hapjes en drankjes van Amsterdamse makers.


 

Meld je aan voor de Nieuwsbrief