New Collection Narratives - De Mensch zoals hij voorkomt

18 juli 2019
gratis
Amsterdam Museum

Kom naar deze speciale avondopenstelling waar we kijken naar tekeningen van Jacques Kuyper die dienden als boekillustraties in De Mensch zoals hij voorkomt op den bekenden aardbol (1802-1807) van Martinus Stuart. De tekeningen tonen een blik op niet-Europeanen door een Europese bril van toen.

Twee tekeningen uit de serie door Jacques Kuyper.
Twee tekeningen uit de serie door Jacques Kuyper: Links ‘Marokkanen’, rechts ‘Pelew-eilanders’.

Wat betekent het om de tekeningen, en het boek met de omschrijvingen, vandaag te laten zien? Welke taal zou je daarbij gebruiken? Kan dit zonder de blik van Stuart, Kuyper en hun Europese tijdgenoten te reproduceren?

De start is om 17:00 uur in Klein Mokum, naast het museumcafé van Amsterdam Museum. Entrée is gratis, aanmelden via newnarratives@amsterdammuseum.nl. Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.