New Narratives rondleiding: 1001 vrouwen in de 20ste eeuw

16 februari 2019
Gratis excl. museumentree
Amsterdam Museum
Graag vooraf aanmelden (vol is vol)

Het Amsterdam Museum organiseert elke maand een New Narratives tour. In deze rondleidingen reflecteren mensen van buiten het museum op diverse werken die te zien zijn in het Amsterdam Museum. Ook tijdens de tentoonstelling '1001 vrouwen in de 20e eeuw' kun je elke maand meelopen met telkens andere rondleiders die je vanuit allerlei verschillende perspectieven en achtergronden meenemen door de tentoonstelling. Zij laten door het delen van hun persoonlijke verhalen en inzichten een ander licht op de tentoonstelling schijnen.

1001 vrouwen in de 20ste eeuw

ToevalligHeden: sporen van feministisch activisme

In deze rondleiding zal de focus liggen op de vormen van protest en verzet die vrouwen gebruikt hebben voor hun eigen emancipatie. Om de vraag te beantwoorden waarom de vrouwen uit deze expositie niet zijn opgenomen in de canon zullen we proberen te ontdekken waarom hun invloed en innovaties onderschat zijn of vergeten zijn geraakt. Het is soms moeilijk om te ontdekken waarom iemand niet erkent wordt als meesterlijk schrijver, vernieuwende activist of ontdekker van een nieuwe uitvinding. Denk bijvoorbeeld aan Caroline Bleeker, die samen met Frits Zernike de fasecontrastmicroscoop ontwikkelde waar alleen Zernike een Nobelprijs voor ontving. Juist het ontbreken van informatie over die verschillen in erkenning leggen bloot hoe hard vrouwen gestreden hebben om de invloed te hebben die ze uiteindelijk in de expositie 1001 vrouwen heeft gebracht. Door deze sporen van strijd uit te vergroten kunnen we bevragen waarom deze vrouwen eerder niet in geschiedenisboeken stonden. Een uitvergroot begrip van 'activisme' laat het belang van alledaags verzet zien. Omdat wij niet toevallig in het heden terecht gekomen zijn: wat is feministisch activisme, en hoe hebben generaties voor ons het ingezet voor de emancipatie van de vrouw?

Emma van Meyeren is een schrijver en dj uit Amsterdam. In 2018 startte ze samen met Fenna Fiction de 'all men? nein danke!' stickeractie tegen line-ups waar alleen mannen op staan. Ze studeerde literatuurwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam en werkt nu als schrijver bij Vice. Met De nieuwe garde is ze bezig aan haar eerste langere essay over vriendschap.