Queer History Talk #7 - SUHO

26 oktober 2019
gratis (incl. entree) bij aanmelding vooraf
Amsterdam Museum, auditorium

Elke laatste zaterdag van de maand om 15.00 uur in het Amsterdam Museum een Queer History Talk. Queer History Talk #7 gaat over de SUHO, de Surinaamse Homo organisatie.

Boegbeelden zijn belangrijk voor de zichtbaarheid van Lhbtqi+ ers van Surinaamse komaf in Nederland: In 2011 vaart voor het eerst een Hindoestaanse boot mee met de Canal Parade, het meest populaire onderdeel van de Amsterdamse Pride. In 2008 deden de Surinamers al mee met de Antilliaanse boot en de roze zondag op het Kwaku-festival is de afgelopen vier jaar uitgegroeid tot het grootste 'black lgbt event' van Europa.

Maar al veel eerder, in de jaren 80, richtte Lionel Jokhoe de eerste migranten homo-organisatie SUHO (Surinaamse Homo's) in Nederland op. Een mijlpaal in de geschiedenis van de lhbtqi+ gemeenschap. Dat het ook zo wordt ervaren werd duidelijk toen het als zichtbare 'milestone' werd meegedragen op een actiebord tijdens de PrideWalk van 2019. Maar wat is SUHO? Activiste Tienke Sumter was er in haar jonge jaren bij, met intiatiefnemer en medeoprichter Lionel Jokhoe, worden ervaringen gedeeld en vertellen zij over de activiteiten van SUHO.

De gespreksleiding is in handen van Wigberston Julian Isenia, Phd kandidaat aan de UvA, mede-oprichter van Black Queer en Trans Resistance én samensteller van de tentoonstelling Nos Tei.

Tieneke Sumter - Voorzitter Stichting Survibes, bestuurslid PlanetRomeo Foundation, mensenrechten activist
Lionel Jokhoe, initiatienemer en medeoprichter van de eerste migranten homo-organisatie SUHO (Surinaamse Homo's) in Nederland

Programma Queer History Talks

15.00 – 16.00 uur
De Queer History Talk vindt plaats in het auditorium van het Amsterdam Museum. Ook al doet het woord ‘’talk’’ anders denken; de bijeenkomst is geen monoloog. Het publiek kan actief meepraten en discussiëren en kennis uitwisselen tijdens de Queer History Talks.

16.00 uur
In museumcafé Mokum is er een (netwerk) borrel. Om meer verhalen te delen, elkaar te leren kennen en inhoudelijk na te bespreken. Het eerste drankje is van het huis.

Informatie
Het programma is waar mogelijk tweetalig (Nederlands/ Engels) en op aanvraag is een gebarentolk aanwezig.
Voorafgaand aan de Queer History Talks zijn de maandelijkse Sharing Stories – LHBTQ+ rondleidingen van 14.00 tot 15.00 uur. Apart aanmelden is noodzakelijk.

Waarom Sharing Stories - Queer History Talks in het Amsterdam Museum?
De geschiedenissen van LHBTO+ gemeenschappen zijn niet altijd even zichtbaar. Grote of persoonlijke verhalen zijn niet automatisch onderdeel van het grotere verhaal in musea. Het Amsterdam Museum wil daar samen met verschillende LHBTQ+ gemeenschappen verandering in brengen.