Queering the Collections: Genderdiversiteit in musea

Vanuit de tentoonstelling Transmission hebben Amsterdammers uit de LGBTI-gemeenschap persoonlijke objecten geschonken aan het Amsterdam Museum. Op 31 maart 2017 nemen wethouder Simone Kukenheim en Judikje Kiers (directeur Amsterdam Museum) de objecten namens de stad Amsterdam in ontvangst.

Het is voor het eerst dat er actief gecollectioneerd is rondom genderdiversiteit vanuit het Amsterdam Museum. Het opnemen van transgender gerelateerde collectie is dan ook een mijlpaal voor de erkenning van genderdiversiteit, herkenning vanuit het publiek en zeker ook het recht doen aan de diversiteit van onze samenleving.

De bijeenkomst begint met een inhoudelijk deel, waarbij we ons buigen over de stelling: De meerwaarde van genderdiversiteit in collecties van musea. Bijdragen hiervoor worden geleverd door o.a.:

- vreer verkerke, initiatiefnemer van voorheen Queer Collectief voor de Vrijheid van Sekse, Gender en Seksualiteit "De Noodles", mede-oprichter Transgender Netwerk Nederland, initiatiefnemer Principle 17 en bestuurslid Transgender Europe.

- Alex Bakker, historicus en schrijver

- Bregtje Visser, Voorzitter Gendertalent en vice-voorzitter Transgender Netwerk Nederland

- Riemer Knoop, bestuurslid Queering the Collections

- Geertje Mak, bijzonder hoogleraar Politieke geschiedenis van gender in Nederland

Dit wordt gevolgd door een feestelijk deel waarbij het behaalde succes gevierd wordt en de voorwerpen worden overgedragen aan de stad. Iedereen is welkom!

Datum: 31 maart 2017 Tijd: 15.30 - 17.00 uur Kosten: Toegang is gratis Aanmelden: Graag aanmelden via rsvp@amsterdammuseum.nl

Het programma komt tot stand in samenwerking met TransAmsterdam, Queering the Collections, T&T Amsterdam en het direct betrokken netwerk rondom Transmission.

 

Meld je aan voor de Nieuwsbrief