Rondleiding voor blinde en slechtziende bezoekers

13 september 2020
gratis, exclusief entree
Amsterdam Museum
Mail naar activiteiten@amsterdammuseum.nl

Ben je blind of slechtziend en wil je graag meer te weten komen over de stad Amsterdam? Ben je nieuwsgierig naar de vaste tentoonstelling Wereld - Stad? Kom dan naar onze rondleiding voor bezoekers met een visuele beperking.

Amsterdam Museum, rondleiding voor slechthorende bezoekers
© Ann-Cathleen Tischer

Op zondag 13  september organiseert het Amsterdam Museum een rondleiding voor bezoekers met een visuele beperking.. Bij de rondleidingen voor blinde en slechtziende bezoekers in het Amsterdam Museum wordt de geschiedenis van de stad of de inhoud van een tentoonstelling via ruiken, voelen en luisteren tot leven gebracht. Zo is er bijvoorbeeld een maquette van het ingewikkelde gebouw, kunnen bezoekers een molensteenkraag die werd gedragen in de 17e eeuw zelf dragen en voelen, worden geuren van VOC-kruiden geroken, is er muziek en geluid van vroeger te horen en kan er middels een tablet worden ingezoomd op onderdelen van schilderijen en objecten.

Ook wordt de methode VTS (visual thinking strategy) gebruikt waarin iemand die ziet in een dialoog samen kijkt met iemand die niet ziet. Ook op andere manieren kan iemand die ziet een schilderij of object omschrijven. Bijvoorbeeld door het op iemand anders zijn of haar rug te tekenen. Om het museum te ervaren mogen deelnemers van deze rondleiding objecten aanraken die normaal niet aangeraakt mogen worden.

Algemene informatie
De rondleidingen voor blinde en slechtziende bezoekers op zondag beginnen altijd om 14.00 uur en duren anderhalf uur. Deelname aan een rondleiding is gratis, exclusief museumentree. Vrienden en familie zonder visuele beperking zijn natuurlijk ook van harte welkom. Begeleiders betalen geen entree.
De rondleidingen kunnen ook voor groepen geboekt worden, via boekingen@amsterdammuseum.nl.

100% welkom
Om voor zo veel mogelijk mensen toegankelijk te zijn, organiseert het Amsterdam Museum elke tweede zondag van de maand gratis rondleidingen voor een bepaalde doelgroep voor wie een museumbezoek wat aanpassingen of ondersteuning vergt. Zo zijn er naast rondleidingen voor blinde en slechtziende bezoekers ook rondleidingen voor mensen met een auditieve beperking die worden gegeven in Nederlandse Gebarentaal of middels een schrijftolk.