Rondleiding voor slechtziende en blinde bezoekers

8 september 2019
gratis, exclusief entree
Amsterdam Museum
Mail naar activiteiten@amsterdammuseum.nl

Ben jij blind of slechtziend en wil je graag meer te weten komen over de stad Amsterdam? Kom dan naar deze rondleiding speciaal voor mensen met een visuele beperking. Klik hier om te luisteren naar een audiofragment over de rondleiding voor slechtziende en blinde bezoekers in het Amsterdam Museum in Audiomagazine Horizon van de Oogvereniging.

Amsterdam Museum, rondleiding voor blinde en slechtziende bezoekers
© Henk Ruigoord

Een museum bezoeken is voor mensen met een visuele beperking vaak lastig omdat een museum heel visueel is ingesteld. Er is van alles te zien. Maar een museum ervaren kan ook met andere zintuigen. Bij de rondleidingen voor blinde en slechtziende bezoekers wordt de geschiedenis van de stad via ruiken, voelen en luisteren tot leven gebracht. Zo is er bijvoorbeeld een maquette van het ingewikkelde gebouw, kunnen bezoekers een molensteenkraag die werd gedragen in de gouden eeuw dragen en voelen, worden geuren van VOC-kruiden geroken, is er muziek en geluid van vroeger te horen en kan er middels een tablet worden ingezoomd op onderdelen van schilderijen en objecten. Om het museum te ervaren mogen deelnemers van deze rondleiding objecten aanraken die normaal niet aangeraakt mogen worden.

De rondleiding is gratis, exclusief museumentree. Vrienden en familie zonder visuele beperking zijn natuurlijk ook van harte welkom. Begeleiders betalen geen entree.

100% welkom
Om alle groepen in Amsterdam mee te laten doen zijn er in het Amsterdam Museum elke tweede zondag van de maand gratis rondleidingen (exclusief entree) voor een bepaalde doelgroepen voor wie een museumbezoek wat aanpassingen vergt. Zo zijn er naast rondleidingen voor blinde en slechtziende bezoekers ook rondleidingen voor mensen met een auditieve beperking.

Op de website van het Amsterdam Museum zijn alle data en informatie over de rondleidingen terug te vinden.

Meld je aan via: activiteiten@amsterdammuseum.nl