Sharing Stories – Queer History Talks

25 mei 2019
gratis (incl. entree) bij aanmelding vooraf
Amsterdam Museum, auditorium

Andere verhalen vanuit, door en met de verschillende LHBTQ+ gemeenschappen in het Amsterdam Museum.

Vanaf 2019 is er elke laatste zaterdag van de maand om 15.00 uur in het Amsterdam Museum een Queer History Talk. Tijdens deze maandelijkse talks worden historische onderwerpen vanuit LHBTQ+ perspectief besproken. Voorafgaand aan de Talks zijn er LHBTQ+ rondleidingen, na afloop is er een (netwerk) borrel.

Sharing Stories – Queer History Talks is ontstaan vanuit de succesvolle en druk bezochte LHBTI+ History Talks tijdens de Shakespeare Club tijdens de Pride 2018. Met de Queer History Talks worden deze verhalen nu als vaste programmering opgenomen in het stadsmuseum.

Programma Queer History Talks

15.00 – 16.00 uur
De Queer History Talk vindt plaats in het auditorium van het Amsterdam Museum. Samen met een redactie vanuit verschillende LHBTQ+ communities worden de talks inhoudelijk vorm gegeven en gastsprekers bepaald. Telkens staat dus een ander historisch onderwerp of gebeurtenis centraal. Ook al doet het woord ‘’talk’’ anders denken; de bijeenkomst is geen monoloog. Het publiek kan actief meepraten en discussiëren en kennis uitwisselen tijdens de Queer History Talks.

Queer History Talk #4 gaat over 25-jaar Jongensuur, een zelfhulpgroep voor transjongens en mensen die zich min of meer man voelen, opgericht in 1994 aan het Binnenkadijk in Amsterdam en nog steeds actief. De oprichters van het Jongensuur voelden zich in meerdere of mindere mate een jongen of man, maar wilden daarmee niet automatisch in een (transseksueel) hokje worden geplaatst.

Tim de Jong, één van de vier oprichters, geeft een lezing over de activiteiten van het Jongensuur. Welke herinneringen zijn er? Waar komt de naam het Jongensuur vandaan? Waar ging het over tijdens het Jongensuur en wat was én is het doel? Ter sprake komt ook de gespannen relatie tussen taal en genderdiversiteit in relatie tot de media. Want voordat we genderqueer gebruikten, waren er heel wat andere woorden.

Tijdens deze Queer History Talk tonen we portretten van leden en oud-leden van het Jongensuur gemaakt door Prins de Vos, en het beeld behorende bij de Hans Paul Verhoefprijs, die het Jongensuur ontving in 2001 voor hun bijdrage aan de emancipatie van transgender mensen. We nodigen publiek uit om mee te denken en praten of dit thuishoort in de collectie van het stadsmuseum. De gespreksleiding is in handen van multimedia kunstenaar en transgender activist Jiro Ghianni

16.00 uur
In museumcafé Mokum is er een (netwerk) borrel. Om meer verhalen te delen, elkaar te leren kennen en inhoudelijk na te bespreken. Het eerste drankje is van het huis.

Informatie
Het programma is waar mogelijk tweetalig (Nederlands/ Engels) en op aanvraag is een gebarentolk aanwezig.
Voorafgaand aan de Queer History Talks zijn de maandelijkse Sharing Stories – LHBTQ+ rondleidingen van 14.00 tot 15.00 uur. Apart aanmelden is noodzakelijk.

Waarom Sharing Stories - Queer History Talks in het Amsterdam Museum?
De geschiedenissen van LHBTO+ gemeenschappen zijn niet altijd even zichtbaar. Grote of persoonlijke verhalen zijn niet automatisch onderdeel van het grotere verhaal in musea. Het Amsterdam Museum wil daar samen met verschillende LHBTQ+ gemeenschappen verandering in brengen.