Symposium: Srefidensi en de Vlag

Op zaterdag 24 juni organiseert Amsterdams Museum samen met kunstenaar en onderzoeker Sara Blokland het mini-symposium: “Srefidensi en de Vlag’, een middag over symboliek en de Surinaamse identiteit.

Deze middag is onderdeel van de 4-delige mini-symposium tour: Srefidensi-foto. De symposia-reeks richt zich op fotografie en Surinaamse geschiedenissen van verzet en emancipatie tot omstreeks 1975. De tour vindt plaats in Amsterdam en Utrecht verspreid over 4 data in de maand juni en maakt onderdeel uit van het gelijknamige onderzoeksproject Srefidensi-foto van Sara Blokland  welke zij samen met FOTODOK initieerde.

Srefidensi en de Vlag

In het onderzoeksproject Srefidensi –foto reflecteert Sara Blokland middels fotografie op een aantal bekende en minder bekende verhalen van de koloniale geschiedenis in de aanloop naar de onafhankelijkheid van Suriname in 1975. De geschiedenis van de Surinaamse vlag is er een die typerend kan worden genoemd voor de complexe Surinaamse identiteit. Zo was er de statuut vlag uit 1958 met de 5 gekleurde sterren die stonden voor de verschillende bevolkingsgroepen. Voor sommige was deze vlag een teken van het koloniale denken: eenheid langs raciale scheidingen, voor de ander juist een poging tot eenheid en emancipatie. De huidige Surinaamse vlag (1975)  kent juist een  geschiedenis die poogde elke etnische verwijzing te willen vermijden.

Naast een presentatie van deze geschiedenis op 24 juni, nodigde  Blokland, kunstenaar en onderzoeker Charl Landvreugd  uit om middels een lezing dieper in te gaan op de rol van de Surinaamse vlag en de Afro-Surinaamse identiteit.  Centraal zet hij  daarin het vlag ontwerp van kunstenaar Brain Elstak uit 2016 . Dit als symbool voor de Afro- Nederlandse  identiteit waar vanuit hij verbanden legt met de emancipatie en symboliek van toe en nu. Landvreugd verkent de contouren van een  continentale Afro-Nederlandse eigenheid, die hij in al haar diversiteit opgebouwd ziet uit de (schijnbare) tegenstelling tussen Europa en het Caribische gebied. Naast deze lezing  van Landvreugd toont Blokland de  kunstenaars film Srefidensi die zijn maakte  in samenwerking met  kunstenaar  Jaya Pelupessy en de kranten reeks Srefidensi-foto . Dit laatste is  een samenwerking met vormgever Yvonne van Versendaal waarin een 5 tal Surinaamse geschiedenissen  centraal staan waarin fotografie een belangrijke rol speelt  .

Waar: Auditorium Amsterdam Museum

Tijd: 14:30 - 17:00 uur