Zondagmiddaglezing: Sociale bewegingen toen en nu

Datum
26 september 2021
Tijd
14:00 - 15:00
Kosten
€ 7,50
Locatie
Auditorium Amsterdam Museum
Aanmelden
Let op: Entreeticket niet inbegrepen

In deze tweede zondagmiddaglezing in de reeks verzorgt emeritus hoogleraar Marita Mathijsen, die tevens deel uitmaakte van de klankbordgroep bij de Gouden Koets tentoonstelling, een lezing over sociale bewegingen in met name de 19e eeuw. Verschillende sociale bewegingen in deze tijd staan in verband met de vraagstukken die we vandaag de dag aan de Gouden Koets verbinden. Voorbeelden als de antislavernijbeweging in Nederland, de feministische beweging, de arbeidersbeweging en de beweging voor scholing zullen aan bod komen. Hierna gaat zij in gesprek met Nugah Shrestha. Met zijn Instagram-account @politieke_jongeren probeert hij jongeren bewust te maken over ongelijkheid, racisme, de klimaatcrisis en vele andere maatschappelijke vraagstukken. Vorig jaar deelde hij op deze pagina een petitie die oproep de Gouden Koets naar een museum te verplaatsen. In hun gesprek gaan ze op zoek naar overeenkomsten en verschillen tussen sociale bewegingen toen en nu, en denken ze na over de vraag: hoe moet het nu verder met de beweging(en) rond de Gouden Koets

Marita Mathijsen
Marita Mathijsen is emeritus hoogleraar Nederlandse Letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Zij is gespecialiseerd op het gebied van de negentiende-eeuwse cultuur. Daarbij gaat haar aandacht uit naar de sociale implicaties van met name de literatuur. Tot haar bekendste werken horen de mentaliteitsgeschiedenis De gemaskerde eeuw (2002), de cultuurhistorische studie Historiezucht: de obsessie met het verleden (2013) en de biografie Jacob van Lennep: een bezielde schavuit (2018). Binnenkort verschijnt haar boek L. De lezer van de 19de eeuw. Voor haar werkzaamheden voor de verspreiding van aandacht voor de (historische) literatuur en cultuur ontving zij de Prins Bernhard Fonds Prijs voor de Geesteswetenschappen (1998).

Nugah Shrestha 
Nugah Shrestha is als Junior Docent werkzaam aan de Universiteit van Amsterdam bij de afdeling Geografie, Planologie en Internationale Ontwikkelingsstudies. Hij behaalde zijn Research Master Urban & Economic Geography aan de Universiteit Utrecht. Op zijn Instagram-account @politieke_jongeren probeert hij jongeren bewust te maken over ongelijkheid, racisme, de klimaatcrisis en vele andere maatschappelijke vraagstukken. Als freelance journalist heeft hij een aantal artikelen geschreven voor Vrij Nederland en OneWorld. Verder was hij betrokken bij de oprichting van jongerenorganisatie van BIJ1 in 2018. Daarnaast was hij onderdeel van de jongerenredactie van het academisch-cultureel podium SPUI25 in Amsterdam. 

Meld je aan voor de Nieuwsbrief