Home - Am Live

New Collection Narratives: Queering the Collection

In het kader van Queering the Collection is er op 3 december een nieuwe aflevering van New Collection Narratives. Tijdens New Collection Narratives bevragen we objecten uit de collectie en reflecteren we met gasten van buiten het museum op welke verhalen we daarbij kunnen vertellen.

Dit keer zijn onze gasten Wigbertson Julian Isenia (Ph.D. kandidaat UvA) en Lonneke van den Hoonaard (directeur IHLIA). We gaan met hen in gesprek over een roze djellaba die in 2014 gedragen werd op de 1e Marokkaanse boot die meevoer met de Canal Parade, een aansteker van vrouwencafé Saarein, het beeldje Moving People Alex van Power of Art House en Breitner’s schilderij van Sara de Swart. Welke verhalen kan het Amsterdam Museum vertellen met deze objecten en hoe kan de bestaande collectie verder worden aangevuld?

De livecast wordt gemodereerd door Vanessa Vroon-Najem, wetenschappelijk medewerker bij het Amsterdam Museum. Ook Mirjam Sneeuwloper van het Amsterdam Museum is in de uitzending aan het woord als museum-expert op gebied van Queering the Collection.

Gasten

Lonneke van den Hoonaard

Te gast in de livecast aanstaande donderdag is Lonneke van den Hoonaard, Directeur IHLIA LGBTI Heritage Amsterdam. Ze is afkomstig uit het bibliotheekvak en heeft ervaring in het organiseren en managen van bibliotheken en informatieservices in grote organisaties. Haar expertise ligt bij het managen van bibliotheek- en informatiediensten op het terrein van emancipatie. Vanuit deze expertise heeft IHLIA zich verder geprofessionaliseerd en een grotere bekendheid gekregen.

Wigbertson Julian Isenia

Te gast in New Collection Narratives is Wigbertson Julian Isenia. Hij is promovendus aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn onderzoek ‘Seksueel burgerschap op Curaçao en Bonaire’ onderzoekt hoe burgerschap wordt uitgeoefend door seksuele en gender minderheden onder gefragmenteerde nationale soevereiniteit. Hij is de medeoprichter van Black Queer & Trans Resistance Netherlands en the Black Queer Archives.