Amsterdam Museum gestopt met programmering in Cromhouthuis

per 1 juni 2020

Sinds maart 2020 is Stadsherstel Amsterdam N.V. de nieuwe eigenaar van de monumentale panden De Cromhouthuizen aan de Herengracht. Stadsherstel heeft de iconische panden gekocht van Stichting Cromhouthuizen, de eigenaar van de panden. Het Bijbels Museum is gesloten en richt zich op reizende tentoonstellingen en sinds 1 juni verzorgt ook het Amsterdam Museum geen programmering meer in het Cromhouthuis. De collectie die het Amsterdam Museum toonde in het dubbele herenhuis aan de Herengracht wordt elders getoond of bewaard in het depot.

Het Amsterdam Museum nam in 2017 de exploitatie van het Cromhouthuis over omdat sluiting dreigde en het Amsterdam Museum het historische pand voor het publieke domein wilde behouden. Met de aangescherpte focus om op steeds meer locaties over de gehele stad te programmeren en met het besluit van het Bijbels Museum om weg te gaan uit het Cromhouthuis kwam ook het Amsterdam Museum tot het besluit om te stoppen met programmeren aldaar. In de afspraken tussen het Bijbels Museum en Stadsherstel Amsterdam is vastgelegd dat het woonhuisgedeelte van het pand (de onderste verdiepingen inclusief grote salon met antichambre, tuinkamers, oude keukens en tuin) binnen het publieke domein zal blijven. Daarmee is een grote wens van zowel het Bijbels Museum als het Amsterdam Museum gehonoreerd.