CBK Zuidoost

Sinds 2013 geven Centrum Beeldende Kunst Zuidoost en het Amsterdam Museum jaarlijks een opdracht aan een moderne maker tot nieuw werk dat aansluit bij de actualiteit van Amsterdam. Deze samenwerking heeft geleid tot presentaties van onder andere Hamid el Kanbouhi, Patricia Kaersenhout, het multidisciplinair kunstproject #agFag en Brian Elstak.

Het Amsterdam Museum en CBK Zuidoost nodigen elk jaar een hedendaagse kunstenaar uit om middels een kunstwerk in het Amsterdam Museum zijn of haar visie te geven op de stad of een maatschappelijk probleem in de stad. Het museum geeft zo ruimte aan uiteenlopende meningen, zienswijzen en percepties over Amsterdam en gebeurtenissen in de stad. De blik van kunstenaars op maatschappelijke kwesties stimuleert bezoekers om ook hierover na te denken en hun eigen mening te vormen en gevoelens te uiten.

De projecten van de kunstenaars in residence van CBK Zuidoost die de afgelopen zeven jaar deel hebben genomen aan deze samenwerking zijn:

2013: Iris Kensmil in kader van 150 jaar afschaffing slavernij
2014: Hamid El Kambouhi  Dragon DJ kader: De Gelovige Stad
2015: Patricia Kaersenhout: Rebelse vrouwen 
2016: #agFAG (kunstproject JLDianthus in kader van Pride - link)
2017: Brain Elstak M54 in kader van centrum periferie (link)
2018: Esther Meijer en Bonne Reijn over streetwear en identiteit (link)
2019: Jimini Hignett over prostitutie en mensenhandel (link)

Het Amsterdam Museum en CBK Zuidoost geven de kunstenaars de artistieke vrijheid om hun persoonlijke visie in een kunstwerk te presenteren.

Meld je aan voor de Nieuwsbrief