De Gouden Koets

De Gouden Koets naar Amsterdam Museum

De Gouden Koets is volgend jaar te zien in het Amsterdam Museum! Dit is de eerste keer dat de koets te zien is na de grote restauratie die in 2016 begon. De Gouden Koets werd in 1898 door de Amsterdammers cadeau gedaan aan de jonge Koningin Wilhelmina, de eerste vrouw op de troon. Straks is de koets weer te zien in de stad waar hij gemaakt is: in Amsterdam. Van juni t/m oktober 2021.

Het museum laat de rijke geschiedenis van de Gouden Koets zien. Maar er zijn ook altijd veel verschillende meningen over geweest. Ook nu. Sommigen vinden de koets vooral prachtig, anderen hebben er kritiek op. Al die verschillende meningen en gevoelens hebben een plek in de tentoonstelling. De Gouden Koets is het middelpunt van een grote, diverse tentoonstelling.

Om alle verschillende standpunten en verhalen goed te vertellen, werkt het museum samen met een onderzoeksteam ondersteund door een klankbordgroep. Dit is een diverse groep, met verschillende achtergronden. Van kenners van de geschiedenis en het koningshuis tot experts op het gebied van kolonisatie en racisme. We laten alle kanten van de koets zien. Letterlijk en figuurlijk. Zo zorgen we ervoor dat het een tentoonstelling is voor iedereen. Daarnaast organiseert het museum een uitgebreid publieksprogramma, onderwijsprogramma en onderzoeksproject, dat dit najaar van start gaat.

De tentoonstelling

We tonen de Gouden Koets op de grote binnenplaats, met een span van zes paarden. Hiervoor takelen we de koets over het gebouw heen.

In zes monumentale zalen van het Amsterdam Museum vertellen we verschillende verhalen vanuit verschillende perspectieven: rijke, maar ook pijnlijke (historische) verhalen, nostalgische en ambachtelijke verhalen, verhalen over het gebruik, de restauratie, symboliek en perceptie van de koets.

In een zaal met grote projecties is het gebruik van de koets te zien. Bezoekers kunnen als het ware zelf door de geschiedenis lopen en bij de verschillende momenten (virtueel) aanwezig zijn. Geen object laat beter de relatie zien tussen het koningshuis en het volk. Oranjeliefde én (republikeinse) protesten. We zien de koets op feestelijke momenten, zoals het huwelijk van Wilhelmina en Prins Hendrik in 1901, bij de doopplechtigheid van de jonge prinses Beatrix en als onderdeel van de uitbundige vieringen van de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog.

Maar we zien ook hoe de Gouden Koets een symbool van protest is. Om uiteenlopende redenen werd er de afgelopen eeuw rook-, verf- en waterbommen naar de koets gegooid. Ook het afgelopen decennium is er kritiek op de Gouden Koets, die weer extra relevant is in het kader van de huidige Black Lives Matter-protesten.

Extra bijzonder: door de grote ramen in de zalen heeft het publiek steeds letterlijk een andere blik op de Gouden Koets in de binnenplaats. Om uiteindelijk op de binnenplaats de koets van dichtbij te bekijken. Een unieke gelegenheid.

 

Divers team

Een multidisciplinair onderzoeksteam stelt de tentoonstelling samen, ondersteund door een klankbordgroep. Het Amsterdam Museum heeft bewust gekozen voor een team met verschillende specialisten en uiteenlopende achtergronden en expertises. Om zo de diverse verhaallijnen en meerstemmigheid goed te kunnen waarborgen en te vertalen voor een breed publiek.

Publieksprogramma

Er is een kleurrijk publieksprogramma. In levendige, kritische en speelse programma’s gaan we de dialoog aan over wat we zien als we naar de Gouden Koets kijken. En wat we niet zien. Met deze twee lijnen bieden we een podium aan constructieve dialogen over de samenleving, geschiedenis en culturele identiteit.

Daarnaast zijn er lezingen waarin conservatoren, restauratoren en tentoonstellingsmakers ingaan op de diverse hoofdstukken in het ‘levensverhaal’ van de koets. Bovendien vindt er een symposium plaats voor professionals en geïnteresseerde cultuurliefhebbers over de restauratie. Tijdens de tweewekelijkse uitzendingen van online talkshow AM Live bespreken we ook de highlights, ontmoetingen en inzichten van de voorgaande week. Het publiek kan zo op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rondom de tentoonstelling.

Onderzoek

Het Amsterdam Museum organiseert voor en tijdens de tentoonstelling een groot publieksonderzoek rondom de Gouden Koets. Wanneer de tentoonstelling op zijn einde loopt, presenteren wij de resultaten van dit onderzoek. In dit onderzoek vragen we mensen uit heel Nederland om iets te zeggen over de koets. Dit gebeurt onder andere in verschillende luistersessies, een studiezaal, een mobiele installatie die door heel Nederland reist en het publieksprogramma. Er is inde tentoonstelling ook ruimte om de standpunten, herinneringen en verhalen van mensen uit het hele land een plek te geven. Dit biedt een unieke kans aan de Nederlander om zijn of haar ervaring met of mening over de Gouden Koets te delen met een breed publiek.

Blijf het volgen

Het onderzoeks- en publieksprogramma start al dit najaar. De tentoonstelling opent in juni 2021. Wil je tot die tijd op de hoogte blijven? Volg ons dan via social media, nieuwsbrief of AM Live.

Bekijk hier de online brochure.

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws over de Gouden Koets en het Amsterdam Museum? 

Schrijf je dan in op de nieuwsbrief via deze link. 

Meld je aan voor de Nieuwsbrief