Educatie & Participatie

Educatie en participatie voor iedereen

Wwwopac 6

Educatie en participatie voor iedereen

Wij zijn er voor iedereen die zich verbonden voelt met Amsterdam, zowel in Nederland als de rest van de wereld. Met een open blik kijken we naar onze superdiverse stedelijke samenleving. Voor de schermen en achter de schermen werken we voortdurend aan een inclusieve organisatie, om letterlijk en figuurlijk toegankelijk te kunnen zijn voor iedereen.

Om dit te bewerkstelligen stellen wij experimenten, onderzoeken en innovaties centraal in onze algemene werkwijze. Van Amsterdamse bewoner tot bezoeker, we proberen iedereen op toegankelijke wijze te inspireren, zij het online of offline. Hierbij proberen we verbindingen te leggen die op het eerste gezicht niet altijd vanzelfsprekend lijken.

We proberen samen nieuwe inzichten op te doen en deze uit te werken om kennis op een innovatieve manieren over te dragen. Wij streven ernaar dat iedereen zich bij ons welkom voelt, zowel in relatie tot de stad als tot de bewogen geschiedenissen van Amsterdam. Er is ruimte om je verhalen te plaatsen, je narratief te vinden en je gehoord en gezien te voelen. Er is ruimte om verbinding te krijgen met de mensen die verhalen delen en er zijn partnerschappen door de hele stad die deze verbinding borgen en verankeren.

Groepsbezoek & Rondleidingen

Het Amsterdam Museum biedt voor groepen diverse rondleidingen aan waarmee je het museum en de collectie nog beter kunt leren kennen. Een rondleiding duurt gemiddeld een uur en kost € 70,- per museumdocent (exclusief entree). Een museumdocent leidt maximaal 15 bezoekers rond, maar er zijn meerdere museumdocenten te boeken in overleg.

Voor meer informatie kun je mailen naar boekingen@amsterdammuseum.nl of bel 020 523 1720. Het boekingscentrum is telefonisch bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Direct reserveren? Dat kan, graag minimaal twee weken van tevoren, via het reserveringsformulier. Let op: De kosten voor de rondleidingen zijn exclusief btw.

Jesper Gebaren

Rondleiding voor doven en slechthorenden

Vanaf 2018 is het Amsterdam Museum betrokken bij het programma Musea in Gebaren. Ben je doof of slechthorend en wil je graag meer te weten komen over de stad Amsterdam? Kom dan naar onze rondleiding speciaal voor dove en slechthorende bezoekers. De museumdocent brengt in Nederlandse Gebarentaal de geschiedenis van de stad tot leven in Nederlandse Gebarentaal. Je vrienden, familie en begeleiders zijn natuurlijk ook van harte welkom. Tevens zijn er rondleidingen met ondersteuning van een schrijftolk (Velowalker). Hiermee brengt de museumdocent de geschiedenis van de stad tot leven.

Jesper Bril

Rondleidingen voor mensen met een visuele beperking

Leer meer over onze collectie en krijg een rondleiding van een ervaren museumdocent die de geschiedenis en verhalen van Amsterdam tot leven brengt middels geluid, reuk en gevoel. Ben je blind of slechtziend en wil je graag meer te weten komen over onze collectie? Kom dan naar onze rondleiding speciaal voor bezoekers met een visuele beperking. Je vrienden, familie en begeleiders zijn natuurlijk ook van harte welkom. Ruiken, voelen en luisteren staan in deze rondleiding nog meer centraal. Geregistreerde hulphonden zijn toegestaan, het meebrengen van huisdieren helaas niet.

Jesper Keti Koti

Female Gaze rondleiding

Aan de hand van diverse verhalen, kunstwerken en objecten maken bezoekers kennis met het rijke verleden en heden van de Amsterdamse vrouwen. We duiken het verleden in met bekende vrouwen zoals Aletta Jacobs en Thérèse Schwartze, maar ontmoeten ook onbekendere vrouwen zoals Sara de Swart, beeldhouwer en kunstverzamelaar die deel uitmaakte van de literaire beweging van de Tachtigers en veel vrouwen uit die beweging financieel ondersteunde. Met haar levensgezellin Emilie van Kerckhoff reisde ze veel, onder andere naar Nederlands-Indië. Ook Sophia Adriana Lopez Suasso-de Bruijn en Louisa Willet-Holthuysen worden besproken aan de hand van hun werk en schenkingen. Daarnaast wordt stilgestaan bij feministische beweging in de twintigste eeuw, de ongelijkheid in de emancipatiestrijd van witte en zwarte vrouwen en kijken we naar het heden met de werken van Amsterdamse kunstenaars Naomie Pieter, Willemieke Kars en Fong Leng.

Jesper Kusjes

Queer Gaze rondleiding

Aan de hand van diverse verhalen, kunstwerken en objecten maken bezoekers kennis met het rijke verleden en heden van de Amsterdamse LHBTIQ+-gemeenschap. Museumdocenten die deel uitmaken van diverse Amsterdamse LHBTIQ+-bewegingen vertellen hun verhalen bij kunstwerken en objecten uit de collectie van het Amsterdam Museum. Er is aandacht voor kunstwerken en objecten die de LHBTIQ+-gemeenschap expliciet zichtbaarheid geven. Neem bijvoorbeeld de doodskist die werd gedragen tijdens de Black Pride-demonstratie in 2020. Na de aangrijpende ceremonie werd de kist beschreven met de namen van slachtoffers van racistisch en queerfobisch geweld – een viering van het leven en de dood.

Daarnaast wordt er stilgestaan bij kunstwerken en objecten waarbij de relatie met de LHBTIQ+-gemeenschap niet direct zichtbaar is. Denk aan de schilderijen die het stadhuis afbeelden. Wat niet elk geschiedenisboek benoemt, is dat het bestuurlijk hart van de stad in de 18de eeuw eveneens fungeerde als ontmoetingsplaats voor mannen. Zo komen in de rondleiding diverse geschiedenissen en iconen van de Amsterdamse LHBTIQ+-gemeenschap aan bod. Verhalen van ongelijkheid, onrecht en onderdrukking en verhalen van trots, collectiviteit en activisme.