Buy tickets
Nederlands
Afdruk van Prent Henriette de Vries uit het stadsarchief

Featured

The Amsterdam of Piet van Eeghen

How A Merchant Changed the City

29 Mar - 30 Jun 2024
Amsterdam Museum at the Amstel

  ELJA Kindermuseumlab

  Voor Amsterdamse kinderen van 9-12 jaar

  Verf
  Workshops

  Het ELJA Kindermuseum

  In de periode 2023-2025 krijgen Amsterdamse kinderen (9-12 jaar) de kans om mee te denken over het stadsmuseum van de toekomst. Hoe ziet dat eruit? En hoe ziet het ultieme museum voor en door kinderen eruit? Door mee te doen aan het Amsterdam Museumkamp, samen te werken aan kunstwerken, tentoonstellingen samen te stellen, en een kinderklankbordgroep en kinderbestuur te installeren bouwen Amsterdamse kinderen mee aan hun eigen kindermuseum.

  Ze helpen om de blik van het publiek en personeel te openen en het museum dé plek voor kinderen te maken. Maar bovenal, biedt het maken van en kijken naar kunst voor de kinderen mogelijkheden om te reflecteren op henzelf, hun omgeving en de wereld.

  Amsterdam Museumkamp

  Het Amsterdam Museumkamp & de Kijkroute

  In de zomer van 2023 zijn we gestart met het project en het Amsterdam Museumkamp in de vier stadsdelen Oost, Nieuw-West, Noord en West. In de herfstvakantie van 2023 waren de stadsdelen Centrum, Zuid, Zuidoost en Weesp aan de beurt. Het Amsterdam Museumkamp begint de eerste dag met een bezoek aan het Amsterdam Museum en de rest van de week bij culturele instellingen in de stadsdelen zelf. Onder begeleiding van een kunstenaar gaan de kinderen een week lang aan de slag om tot een kunstwerk te komen. Deze kunstwerken worden gepresenteerd tijdens een kijkroute bij alle partnerlocaties. 

  In 2024 organiseren we weer twee edities van het Amsterdam Museumkamp. Schrijf je in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

  Inschrijven nieuwsbrief
  Kunstwerk

  De tentoonstelling

  Van 9 december 2023 tot en met 28 april 2024 is in het Amsterdam Museum de tentoonstelling ELJA Kindermuseumlab te zien rondom het thema Vrijheid. In deze tentoonstelling is werk te zien dat gemaakt is door de kinderen van het Amsterdam Museumkamp onder begeleiding van kunstenaars Yasser Ballemans, Anouschka Boswijk, Marlou Fernanda, Malou Sumah, Noémi Beyer, Tessa Hendriks, Janne Igbuwe en Carmen Schabracq.

  Screenshot 2023 09 11 120128

  Methodiek

  In sessies met educatie-en museumexperts gaan de kinderen vervolgens in gesprek over het kindermuseum van de toekomst en aan welke voorwaarden dit moet voldoen. Iedere middag werken de kinderen aan een gezamenlijk kunstwerk. De kunstopdrachten volgen de methodiek van Wicked Arts Assignments van Melissa Bremmer en Emiel Heijnen (Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten) en sluiten aan bij beeldende kunst, performance, theater, muziek, dans en design, maar belangrijker nog: ze stimuleren interdisciplinariteit. Zij weerspiegelen thema's, werkwijzen en concepten uit de hedendaagse kunst en bieden mogelijkheden voor kinderen om te reflecteren op henzelf, hun omgeving en de wereld.

  Deze video is gemaakt tijdens het Amsterdam Museumkamp in de zomervakantie van 2023.

  Mede mogelijk gemaakt door

  Het ELJA Kindermuseumlab wordt mogelijk gemaakt door de ELJA FOUNDATION.

  Het lectoraat Kunsteducatie van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten begeleidt en onderzoekt het ELJA Kindermuseumlab.

  Gerelateerd nieuws

  Webpagina nieuwsitem
  Exhibition

  Exhibition of children’s work

  Read more
  Labsessie ELJA Kindermuseum foto Bobbie Wagenaar

  Amsterdam Museum thinks about the city museum of the future together with children

  Read more
  • See & Do
  • Stories & Collection
  • Tickets & Visit
  • Exhibitions
  • Guided tours
  • Families
  • Education
  • News
  • Newsletter
  • Publications
  • AMJournal

  Main Partners

  gemeente amsterdam logo
  vriendenloterij logo

  Main Partner Education

  elja foundation logo
  • © Amsterdam Museum 2024