Programmering Voortgezet Onderwijs

Bovenbouw

Onderwijsprogramma’s voor het voortgezet onderwijs onderbouw

BC 02122 060

De jongeren van nu staan voor grote uitdagingen. Ze zijn opgegroeid met corona, een klimaatcrisis en oorlog. De huizenprijzen stijgen en de kansenongelijkheid in het onderwijs neemt niet meer af, maar toe. Hoe ga je met elkaar om in een samenleving die steeds meer onder druk lijkt te staan, waarin sociale media de orde van de dag bepalen en waarin steeds minder mensen elkaar en de overheid vertrouwen? Wat vindt en denkt de nieuwste generatie?

BC 02122 051

Inspiratierondleiding en onderwijsprogramma vmbo

Het is de dag dat ik je zag in Amsterdam. Je liep voorbij en dacht meteen: zij is spang.’

Je luistert naar de nieuwe singel Amsterdam van Christian D ft. Shirak, Brysa & Ashafar. Ondertussen neem je een hap van je broodje kebab dat je net hebt gescoord bij de toko om de hoek. Wat heeft dit te maken met de geschiedenis van Amsterdam?

Tijdens de interactieve rondleiding door de tentoonstelling Panorama Amsterdam: een levende geschiedenis word je uitgedaagd om anders te kijken naar schilderijen, beelden en voorwerpen van vroeger en nu. Het gaat over onze gedeelde geschiedenis. Wie ben jij en wie zijn wij? Waar komen we vandaan en waar gaan we naar toe als samenleving waarin geloof, politieke voorkeur en een diploma steeds vaker leiden tot grote verschillen en ongelijke kansen. Wat vind jij? Laat je mening horen tijdens de Inspiratie Rondleidingen in het Amsterdam Museum in de Hermitage.

BC 02122 041

Inspiratierondleiding en onderwijsprogramma havo/vwo

Nog even en je gaat studeren, maar waar ga je wonen nu de huurprijzen torenhoog zijn? Hoe zit het met het klimaat? Waarom laten sommige mensen zich niet vaccineren? De politiek en de samenleving lijken steeds meer versplinterd. We zijn verdeeld in groepen die elkaar steeds minder lijken te begrijpen, en dat terwijl jij aan het begin staat van een nieuw leven als student. Hoe denk jij over de samenleving nu, wat kunnen we eigenlijk leren van de geschiedenis en hoe zie jij de toekomst voor je?

Welke verhalen uit de geschiedenissen van Amsterdam vertellen iets over het nu en onze huidige ervaringen? Zijn er parallellen met de politieke stromingen van vroeger en nu? Wat is jouw invloed als jongere? Opgroeien in deze tijd, met de druk van sociale media, is misschien lastiger dan ooit. Wat moet je geloven en wie kun je nog vertrouwen? Tijdens onze interactieve rondleiding nodigen we je uit om hardop mee te denken over maatschappelijke en sociale vraagstukken. We zijn benieuwd naar wat jij relevant vindt en wat jij graag anders wil zien.

Amsterdam Museum

Praktische informatie

Duur: 1 uur
Kosten: 70 euro, excl. btw
Aantal leerlingen: 15 leerlingen per rondleiding/workshop
Te boeken: maandag tot en met vrijdag tussen 10.00 – 16:00 uur
Start- en eindlocatie: Amsterdam Museum aan de Amstel, Amstel 51
Kerndoelen en vakken: Bouwstenen Burgerschap 1 t/m 6 (SLO), Nederlands, Geschiedenis, CKV/KCV, Maatschappijleer & -wetenschappen
Vragen? mail naar boekingen@amsterdammuseum.nl