Invoer 87107

Screenshot 2023 04 26 102349

Programma

Op vrijdag 9 juni organiseert het Amsterdam Museum het symposium ‘De diorama’s van Rita Maasdamme: betekenis en toekomst van een uitzonderlijke collectie’. De tentoonstelling en het symposium zijn georganiseerd in samenwerking met Imagine IC en de familie Maasdamme. Graag nodigen wij u van harte uit om bij dit programma aanwezig te zijn.

Waar komt de collectie Maasdamme straks het beste tot zijn recht? En wat kunnen we leren van haar verbeelding van het koloniale- en slavernijverleden?

In het programma spreken o.a. familieleden Bianca Maasdamme, Peggy Reiziger en Britha Reiziger en experts Annemarie de Wildt (conservator Amsterdam Museum) Danielle Kuijten (Imagine IC), Inez Blanca van der Scheer (conservator tentoonstelling De Maasdamme Collectie: Scenes uit het koloniale verleden), Peggy Brandon (kwartiermaker Slavernijmuseum), Kitty Zijlmans (Universiteit Leiden), Marco van Baalen (directeur Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed) en Dieuwertje Wijsmuller.

Programma

  • 12:30 Inloop
  • 13:00 Welkom – introductie met familie Maasdamme, Danielle Kuijten (directeur Imagine IC)
  • 13:20 Sessie 1: Duiding Maasdamme collectie, presentaties door Annemarie de Wildt (conservator Amsterdam Museum) en Inez Blanca van der Scheer (junior conservator Amsterdam Museum)
  • 14:00 Sessie 2: Museale waarde van de collectie, panelgesprek met o.a. Peggy Brandon (kwartiermaker Slavernijmusuem)
  • 14:30 Pauze14:45 Interviews met o.a. Dieuwertje Wijsmuller (eigenaar Creative Culture Consultancy) en Kitty Zijlmans (hoogleraar Kunstgeschiedenis)
  • 15:30 Sessie 3: Toekomst van de collectie, panelgesprek met o.a. Vera Carasso (directeur Museumvereniging) en Marco van Baalen (directeur Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed)
  • 16:00 Slotgesprek met de zaal & optreden Sannas koor
  • 16:30 Borrel
S BC 02144 012

De collectie van Rita Maasdamme

De collectie diorama’s van Rita Maasdamme (1944-2016) vertelt op een unieke manier over de geschiedenissen van de Nederlandse voormalige koloniën vanuit een perspectief van tot slaafgemaakte mensen, marrons en inheemse bevolking.

Op basis van het archief van Rita Maasdamme, literatuur- en veldonderzoek en gesprekken met familie, betrokkenen en deskundigen stelden we een tentoonstelling samen met de meest uitgewerkte diorama’s en voorzagen deze van annotaties met uitleg. Na afloop van de tentoonstelling wil de familie Maasdamme de collectie graag overdragen aan (een) instelling(en) in Nederland, Suriname en/of op de voormalige Nederlandse Antillen.

Te bezoeken tot 3 september 2023 in het Amsterdam Museum aan de Amstel