Scènes uit het koloniale verleden

Scènes uit het koloniale verleden

16 oktober 2022 t/m 12 maart 2023
Amsterdam Museum aan de Amstel

S BC 02144 007

De Maasdamme Collectie: Scènes uit het koloniale verleden

Verwacht

Vanaf 16 oktober is de tentoonstelling De Maasdamme Collectie te zien. De collectie diorama’s van Rita Maasdamme (1944-2016) vertelt op een unieke manier over de geschiedenissen van de Nederlandse voormalige koloniën vanuit een perspectief van tot slaafgemaakte mensen, marrons en inheemse bevolking.

S BC 02144 008

Verscheidenheid aan verhalen

Leer ruim 130 creaturen, zoals Maasdamme de poppen in de diorama’s zelf noemde, kennen. Maasdamme toonde met haar creaturen vanaf de jaren 80 een geschiedenis die zij en vele andere leeftijdsgenoten hier en in de voormalige koloniën nooit op school hadden geleerd. Van slavenhandel in de haven van Paramaribo, een marrondorp en de opstand van Tula tot meer eigentijdse scenes als een verbeelding van prostitutiedorp Campo Alegre op Curaçao.

Creaturen vol details

De creaturen zijn puur handwerk en zijn volledig van stof gemaakt. Maasdamme heeft de geschiedenis, omgevingen en personen uitgebreid bestudeerd en met diverse materialen alles tot in de kleinste details nagemaakt. Details als nagels, soms met een lakje, lippen, die aan de binnenkant een andere kleur hebben, en tanden zijn levensecht. Ook is er veel aandacht besteed aan haren, wenkbrauwen en wimpers om de poppen nog meer tot leven te wekken.

S BC 02144 015

Sociale rechtvaardigheid en gelijkheid

Inez van der Scheer, junior-conservator van Amsterdam Museum:

‘’Rita Maasdamme was als kunstenaar en educator een voorloper en maakte haar diorama’s in een tijd dat deze thematiek nog zwaar onderbelicht was. Ze werd gedreven door een sterk gevoel voor sociale rechtvaardigheid en gelijkheid en maakte met liefde haar levenswerk: onderbelichte geschiedenissen in stof en draad. Hiervoor deed ze uitgebreid onderzoek en vertaalde ze alles, van historische prenten tot gedichten en urban legends, naar haar verhalende diorama’s.

De collectie - zo’n 200 poppen in totaal - was haar middel om kennis te delen en begrip te stimuleren. Ze was bij elke tentoonstelling vaak zelf aanwezig om met mensen in gesprek te gaan. Wij hopen met deze tentoonstelling, die wordt geopend tijdens Black Achievement Month ruim 6 jaar na het overlijden van mevrouw Maasdamme, haar onderzoek, haar passie en haar interdisciplinaire en meerstemmige werkwijze recht te doen.”

S BC 02198 001

Over Rita Maasdamme

Maasdamme werd geboren op Aruba uit Surinaamse ouders die naar Aruba geëmigreerd waren en begon als negenjarig meisje al met het maken van stoffen poppen met bijbehorende klederdracht. Maasdamme verhuisde in 1963 voor de modevakopleiding naar Amsterdam. Vanaf de jaren ‘80, in een tijd waarin nog niet veel werd gesproken over het koloniale verleden, begon ze met het verbeelden van de slavernijgeschiedenis die zij en vele andere leeftijdsgenoten hier en in de voormalige koloniën niet op school onderwezen hadden gekregen.

Bianca maasdamme

Een meerstemmige tentoonstelling

Annemarie de Wildt, senior-conservator Amsterdam Museum

Toekomst voor de collectie Maasdamme

Rowan Stol, Junior Curator Onderzoek Amsterdam Museum:

"Veel diorama’s en poppen van Rita Maasdamme zijn eerder tentoongesteld, in buurthuizen, scholen en musea. Bij haar overlijden in 2016 liet zien tientallen diorama’s. meer dan 200 creaturen en een grote collectie kleding achter. De afgelopen jaren heeft Dieuwertje Wijsmuller in opdracht van Imagine IC op participerende manier de waarde van de collectie onderzocht en vastgelegd in dit rapport.

De expositie in het Amsterdam Museum is een vervolg op dit onderzoek. Na afloop van de tentoonstelling wil Maasdammes familie de collectie graag overdragen aan musea in Nederland, Suriname of op de voormalige Nederlandse Antillen. Waar komt het levenswerk van Rita Maasdamme straks het beste tot zijn recht? En wat kunnen we leren van haar verbeelding van het koloniale- en slavernijverleden? Het Amsterdam Museum nodigt bezoekers van de tentoonstelling uit hun ideeën daarover te delen en gaat in gesprek met instellingen over de toekomst van de collectie Maasdamme."

Evabloem Hermitage 001

Amsterdam Museum aan de Amstel

Adres
Amstel 51, Amsterdam

Openingstijden

Dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur.

Bereikbaarheid

Het museum is uitstekend te bereiken met het openbaar vervoer: Tram 4 (halte Rembrandtplein) en 14 (halte Waterlooplein) Metro 51, 53 en 54 (halte Waterlooplein, uitgang Nieuwe Herengracht).

Dichtstbijzijnde parkeergarages zijn: Nationale Opera & Ballet, Waterlooplein, The Bank en Markenhoven. Kijk voor meer informatie op amsterdam.nl/parkeren.