Vrouwen van Noord

De Verbinders

8 maart t/m 8 april
4 buurttentoonstellingen in Noord

2022, Tara Vink, sQuare

De Verbinders van Noord

In navolging van het succesvolle project Vrouwen van Nieuw-West presenteert het Amsterdam Museum nu het project Vrouwen van Noord. Van 8 maart bezoek je vier buurttentoonstellingen in Noord. Aan de hand van vijf thema's (vrouwen voor saamhorigheid, empowerment, veilige straten, verbinding en vrouwen tegen eenzaamheid) leer je verschillende vrouwengemeenschappen uit Amsterdam Noord kennen die inhoud, kracht en kleur aan hun buurt, wijk en het stadsdeel geven. Samen maken deze verbinders Noord.

IMG 4019

Buurttentoonstellingen

In deze 4 buurttentoonstelling leer je verschillende vrouwengroepen uit Amsterdam Noord kennen. De fotoportretten en verhalen, van en door vrouwen, zijn gemaakt tijdens bijeenkomsten en workshops in het Amsterdam Museum en op locatie in Noord. Van bewoners die hier al zestig jaar wonen tot aan de jeugd, elke groep vertelt een eigen verhaal. Samen vertellen ze het verhaal van de Vrouwen van Noord.

Locaties
Microsoft Teams image

Thema's Vrouwen van Noord

Vrouwen voor buurtgemeenschappen (OBA Waterlandplein)
Beter een goede buur dan een verre vriend, daar gaat dit thema over. De vrouwen van de interculturele ontmoetingsochtend en van de handwerkclub Stitch ‘n Bitch zetten zich hiervoor in.

Vrouwen tegen eenzaamheid (Modestraat)

Eenzaamheid is een toenemend maatschappelijk probleem, vooral in grote steden zoals Amsterdam. Bij Sweet 70 is het ook een van de belangrijke thema’s.

Vrouwen voor vrouwenemancipatie (OBA van der Pek)

In de samenleving word je snel overgeslagen wanneer je geen opleiding hebt gedaan of mondig genoeg bent. Het platform de Vrouwenbazaar ondersteunt met activiteiten de emancipatie van vrouwen met een multiculturele achtergrond.

Vrouwen voor veilige straten (OBA Waterlandplein)

Veiligheid op straat en in openbare ruimtes is al eeuwen een kwestie voor vrouwen. Jonge vrouwen onder begeleiding van Elance Academy en de Damesbende van Buiksloot zetten zich in voor veilige straten en een fijnere plek.

MG 2721

Vrouwen voor verbinding (Cometa)
Deze vrouwen doen iets bijzonders voor hun omgeving en laten zich door niemand vertellen wat ze wel of niet mogen doen. Van ondernemer tot jongerenwerker en van strijder tot buurtmoeder. De verbinders die Noord nodig heeft! Initiatieven die tijdens het vrouwendiner op 2 december 2022 samenkwamen waren:

Colourful Goodies, Rietwijker, Stichting Moeders van Noord, Stichting Andishe, Ray Action, Red Amsterdam Noord, Stichting Malak, Modestraat, Cometa, Stichting Warm Welkom, Doras Amsterdam Noord, DAT! School, Stadspasuitjes: "Gezellig op stap met Linda'', Stichting Noordje, Museum Amsterdam Noord, Tuindorp Deli-cious, Cometa, House of Diaz, Elance Academy Noord, Startblok Elzenhagen en Noordvoerders.

Collecting the City

Het project Vrouwen van Noord is in navolging van het succesvolle project Vrouwen van Nieuw-West. Geïnspireerd op Vrouwen van Nieuw-West maakte het Museum Amsterdam Noord een kleine tentoonstelling waarin de bezoeker een aantal Vrouwen van Noord leert kennen. Vrouwen van is onderdeel van Collecting the City. Tot 2025 is Collecting the City dé plek waar het Amsterdam Museum onze levendige stad 'verzamelt' en presenteert, in samenwerking met verschillende partijen en groepen in de stad. In die periode delen buurtmusea, netwerken, lokale kunstenaars en bevlogen bewoners hun verhalen en objecten over de stad Amsterdam.

OBA vd Pek

Vier locaties in Noord

Cometa

Alle vier de locaties zijn gratis te bezoeken. Van plan om langs te komen? Bekijk hieronder het adres en de openingstijden.

Adres: Kometensingel 152a, Amsterdam
Openingstijden
: wo, do, zo van 12.00 tot 23.00 uur, vr en za van 12.00 tot 00.00 uur.

Modestraat

Adres: Buikslotermeerplein 15, Amsterdam
Openingstijden
: ma t/m za van 10.00 tot 16.00 uur.

OBA van der Pek

Adres: Gentiaanstraat 1, Amsterdam
Openingstijden
: di t/m vr van 9.30 tot 17.30 uur, za van 11.00 tot 17.00 uur.

OBA Waterlandplein

Adres: Waterlandplein 302
Openingstijden
: ma 14.00 tot 17.30 uur, di, wo, vr van 9.30 tot 17.30 uur, do 9.30 tot 20.00 uur, za 11.00 tot 17.00 uur.