Buy tickets
Nederlands

    De Kracht van Taal

    Tour en Poëzieworkshop met Ernestine Comvalius en Prof. Soortkill

    Het Amsterdam Museum herdenkt en viert de afschaffing van de slavernij op 30 juni, de dag voor Keti Koti, met een bijzonder programma. Graag nodigen wij je uit voor de Tour & Poëzieworkshop De Kracht van Taal, met schrijver en dichter Ernestine Comvalius, en wijsgeer en medeoprichter van SMIB WORLDWIDE, Prof. Soortkill. Of je nu een ervaren schrijver bent of voor het eerst met poëzie aan de slag gaat, iedereen is welkom!  

    Datum & tijd: 30 juni, 14.00 tot 15.30 uur
    Locatie: Amsterdam Museum aan de Amstel
    Prijs: Gratis
    Voertaal: Nederlands

    Aanmelden
    Ernestine Comvalius en Prof. Soortkill (Texas Schiffmacher)
    Tentoonstellingzaal panorama amsterdam

    Taal als middel voor activisme

    Ondanks dat tot slaaf gemaakte mensen geen eigendom mochten bezitten, hebben zij generaties lang waardevol immaterieel cultureel erfgoed doorgegeven. Dit erfgoed, vastgelegd in poëzie, verhalen en redenering, staat centraal in ons programma. Het Amsterdam Museum wil hieraan aandacht besteden door middel van een unieke benadering van taal en verhaal. 

    Ernestine Comvalius en Prof. Soortkill zijn meesters in taalgebruik en storytelling. Hun vermogen om taal te transformeren en te gebruiken als een middel voor activisme, motiveert en inspireert een breed publiek. Tijdens een rondleiding door Panorama, onze vaste tentoonstelling, zullen zij stilstaan bij diverse kunstwerken die op verschillende manieren verband houden met het slavernijverleden. Bezoekers ervaren hoe Ernestine en Prof. Soortkill met taal omgaan en de invloed die dit heeft op de beleving van verhalen en kunst. 

    Na de rondleiding volgt een poëzieworkshop, geleid door Ernestine Comvalius. Deze workshop biedt een laagdrempelige kennismaking met poëzie en verhalend schrijven. In simpele, duidelijke stappen werken deelnemers samen aan een gezamenlijk gedicht. 

    Ben je geïnteresseerd in taal, poëzie en storytelling? Wil je je verdiepen in het slavernijverleden en de culturele erfenis hiervan? Meld je dan aan!  

    Aanmelden
    Ernestine

    Ernestine Comvalius  

    Ernestine Comvalius (1954) is dichter, spreker, schrijver en coach. Ernestine studeerde sociale wetenschappen aan de Universiteit Utrecht, met als bijvakken psychologie, theater en creatieve expressie. Ze heeft 25 jaar lang gewerkt in de kunstensector, de laatste 12 jaar als directeur van het Bijlmer Parktheater waarbij zij het principe ‘Managing Diversity and Inclusion’ in praktijk bracht. Ernestine schrijft proza en poëzie en publiceert regelmatig columns. Zo droeg zij met haar column ‘Collectieve herinnering slavernij als morele compensatie’ bij aan de publicatie ‘De slavernij in Oost en West, het Amsterdam Onderzoek.’ 

    Prof. Soortkill

    Prof. Soortkill 

    Prof. Soortkill (30) is wijsgeer, schrijver en medeoprichter van SMIB WORLDWIDE, een lifestyle brand opgericht door een collectief uit de Bijlmer. SMIB WORLDWIDE bestaat uit een eigen kledingmerk, muzieklabel, festival, en de Smibanese University, en ze bestormen de culturele sector vanuit alle hoeken sinds 2014. Eerder schreef hij het Smibanese Woordenboek (2017) en het Smibanese Woordenboek 2.0 (2019) dat in 2020 werd genomineerd voor de Taalboekenprijs. Hiernaast heeft hij met de Smibanese University een eigen boekencollectie in de Openbare Bibliotheek Amsterdam, geeft hij lezingen over de Smibologische wereldbeschouwing en heeft hij een wekelijkse rubriek in nrc genaamd ‘SMIBOLOGICA. Smibologie is na het Smibanese woordenboek het tweede lesboek van Smibanese University, een boek dat de ideologie van de Smibanese University uiteenzet. Met dit boek, wat in augustus 2023 uitkwam wist hij de bestsellerslijsten te bestormen.

    • See & Do
    • Stories & Collection
    • Tickets & Visit
    • Exhibitions
    • Guided tours
    • Families
    • Education
    • News
    • Newsletter
    • Publications
    • AMJournal
    • Woman of Amsterdam

    Main Partners

    gemeente amsterdam logo
    vriendenloterij logo

    Main Partner Education

    elja foundation logo
    • © Amsterdam Museum 2024