Image 18

Corona in de stad

Maatschappij

Image 13

De lege clubs van Amsterdam vastgelegd

Image 16

Paradiso, Melkweg, Westerunie, Air, Bitterzoet, Chicago Social Club, Chin Chin, Doka, Radion, Jimmy Woo, Marktkantine, Panama, Club Nyx, Oliva, OT301, Club Church, Radion, Club Lovelee, Radio Radio – het zijn plekken in Amsterdam waar alles draait om samenzijn. Ze hebben er nog nooit zo verlaten bij gelegen als nu.

Image 15

Van populaire hotspots in hartje centrum tot donkere kelders aan de rand van de stad, ze danken hun bestaansrecht aan de nachtelijke samenkomst van clubgangers. In tegenstelling tot in de lege cafés en restaurants vinden we hier nauwelijks tafels en stoelen, heel weinig decoratie. De ruimte is normaal hoofdzakelijk gevuld met mensen, gelijkgestemden die dicht tegen elkaar aan genieten van het geluid van de muziek en het ritme van de beat, van samen dansen tot in de vroege ochtend.

Image 11

Tijdens de lockdown voelde fotograaf Joram Blomkwist (41) zich soms een hond die niet uitgelaten kon worden. “In de 23 jaar dat ik in Amsterdam woon, heeft het nachtleven voor mij in bepaalde tijden een grote rol gespeeld. En niet alleen voor mij maar voor veel mensen in de stad heeft het nachtleven een belangrijke sociale functie.’’

Image 22
Lees meer
Mijke de Hartog Walter Süskindbrug bij Hermitage

het iconische beeld van een stilgevallen stad

Screenshot 2023 09 18 at 13 08 33

Freedom

Deze video is gemaakt binnen het Creative Europe - gesubsidieerde FATE project door ZID theater. Het concept van vrijheid in tijden van Covid-19 wordt bekeken door de ogen van creatieve nieuwkomers in Nederland.

1 1

HUMANS OF AMSTERDAM

Sinds 2012 portreteer en schrijf ik verhalen van mensen op straat in Amsterdam. Deze verhalen vormen samen het project Humans of Amsterdam. Inmiddels heb ik een paar duizend mensen gefotografeerd en heeft het project meer dan 550.000 volgers wereldwijd. Toen de pandemie uitbrak en de mensen uit het straatbeeld verdwenen, was ik onzeker over de toekomst van mijn project. Ik vroeg mij af hoelang het nog zou duren voordat ik mijn werk weer zou kunnen oppakken. De eerste weken waren de straten leeg maar gelukkig werden mensen uiteindelijk weer onderdeel van het straatbeeld. Al was het maar even voor een wandeling. Niemand kan immers de hele dag binnen blijven.

Tumblr mpa6n5n AML1s3h52mo1 1280

"I feel free in Amsterdam but I still miss my home country"