Female Gaze Tour

met Emmeline de Mooij

Zondag 28 mei 2023, 11.30 - 12.30 uur
Amsterdam Museum aan de Amstel

Microsoft Teams image 3

Female Gaze Tour: Emmeline de Mooij (Feministische Handwerk Partij)

Deze tour is uitverkocht

In deze rondleiding staan we stil bij de vele vrouwen in de kunstwereld die in het verleden vaak niet de aandacht hebben gekregen die zij verdienen. Op zondag 28 mei neemt Emmeline de Mooij je mee in de tentoonstelling Continue This Thread.

Voertaal: Nederlands

Foto door: Fan Liau
Foto door: Fan Liau

Over de tour

Samen met Margreet Sweerts richtte Emmeline de Feministische Handwerk Partij (FHP) op. De FHP is een politieke, feministische kunstenaarsbeweging die zich onder andere bezighoudt met het (leren) repareren van textiel als vorm van herstel van de relatie met onze directe omgeving en het bestuderen van de onderbelichte geschiedenissen van handwerken. Net als in haar werk bij de FHP zal Emmeline in deze Female Gaze tour de focus leggen op de onvertelde verhalen uit het culturele erfgoed van vrouwen.

Praktische informatie
  • Datum: Zondag 28 mei
  • Tijd: 11.30 - 12.30 uur
  • Locatie: Amsterdam Museum, Amstel 51
  • Prijs: Deze tour is uitverkocht
  • Voertaal: Nederlands
Female Gaze Tour, Rachel Ecclestone, 2022
Female Gaze Tour, Rachel Ecclestone, 2022

Female Gaze Tours

Het Amsterdam Museum staat graag stil bij de vele vrouwen in de kunstwereld. Vrouwelijke kunstenaars, verzamelaars en geportretteerden die een belangrijke rol hebben gespeeld zijn in de locaties van het museum te zien. Juist omdat vrouwen door de geschiedenis heen zo vaak zijn onderbelicht, simpelweg zijn vergeten of zijn ondergesneeuwd door hun manlijke partner, is de Female Gaze Tour een ode aan deze vrouwen om ze zo meer in de welverdiende spotlight te plaatsen en actief aandacht voor hen te vragen.

Amstetrdam Museum, Adduchi en Van Zalinge, 2022
Amstetrdam Museum, Adduchi en Van Zalinge, 2022

Over Continue This Thread. Karim Adduchi x Tess van Zalinge

De Amsterdamse modeontwerpers Karim Adduchi en Tess van Zalinge kregen in de afgelopen jaren veel naamsbekendheid met hun ontwerpen geïnspireerd op historische en streekgebonden handwerktechnieken. Met duurzame collecties als ‘natuurlijk’ (Van Zalinge, 2022) en community-projecten als de ‘Social [Distancing] Fabric’ (Adduchi en The World Makers, 2021) bieden beide modeontwerpers duurzamere en innovatieve visies op het gebied van ambacht, design en co-creatie.

Het Amsterdam Museum maakt samen met Adduchi en Van Zalinge als gastcuratoren een nieuwe tentoonstelling: Continue This Thread. Karim Adduchi x Tess van Zalinge. Te zien vanaf vrijdag 17 februari tot en met zondag 3 september 2023 aan de Amstel.