Publieksprogramma Museum om de Hoek

In samenwerking met Amsterdam Museum

Museum om de hoek in Het Amserdam Museum

Museum om de Hoek x Amsterdam Museum

Amsterdam en Indonesië hebben een lange en tumultueuze relatie. Kunnen we elkaar beter begrijpen door verhalen van onze beladen geschiedenissen te delen? Vier kleine buurtmusea gaan deze uitdaging aan. Als eerste tentoonstelling van het overkoepelende Museum om de Hoek belichten zij Multatuli’s invloed in de stad - toen én nu.

Museum om de Hoek is het samenwerkingsverband van een groot aantal kleine musea in Amsterdam. Met gebundelde krachten presenteren zij van maart 2022 tot september 2025 zich in het tijdelijke onderkomen van het Amsterdam Museum. Als eerste zijn het Buurtmuseum Indische Buurt, Cacao Museum, Multatuli Museum en Museum Perron Oost met het overkoepelende thema Amsterdam/Indonesië, nog tot 28 augustus te bezichtigen.

10 augustus -

Gesprek: reis van de Ranchi

De Ranchi is een van de schepen waarmee vele Indische Nederlanders vertrokken vanuit Indonesië, vlak na de omstreden en bloedige onafhankelijkheidsoorlog. Die oorlog begon in augustus 1945, nadat Indonesië de onafhankelijkheid uitriep. Nederland erkende de onafhankelijkheid pas op 27 december 1949. Tijdens de overtocht van de Ranchi, die een maand duurde, werden 37 kinderen geboren tussen twee werelden. Het zijn bijna allemaal kinderen van militairen uit het Koninklijk Nederlands Indisch Leger. In hun paspoort staat geen geboorteland, maar een coördinaat. Het land van hun ouders, Nederlands-Indië, bestaat dan inmiddels niet meer.

Copy of fullsizeoutput 6d5

Joost Wilgenhof

Henk Eyk is één van de Ranchibaby’s. Zijn vader vertrok, op zoek naar een beter leven, vanuit de Beemster naar Nederlands Indië. Het liep allemaal heel anders dan gedacht. Henk Eyck verdiepte zich in het leven van zijn vader. Audiojournalist Joost Wilgenhof, die de 37 Ranchibaby’s opspoorde gaat met hem in gesprek.

Praktische informatie
  • Datum: 10 augustus
  • Tijd: 15.00 - 16.30 uur
  • Locatie: Amsterdam Museum aan de Amstel, Amstel 51. In de Tuingang
  • Prijs: gratis bij een geldig entreebewijs