Publieksprogramma Museum om de Hoek

In samenwerking met Amsterdam Museum

Museum om de hoek in Het Amserdam Museum

Museum om de Hoek x Amsterdam Museum

Amsterdam en Indonesië hebben een lange en tumultueuze relatie. Kunnen we elkaar beter begrijpen door verhalen van onze beladen geschiedenissen te delen? Vier kleine buurtmusea gaan deze uitdaging aan. Als eerste tentoonstelling van het overkoepelende Museum om de Hoek belichten zij Multatuli’s invloed in de stad - toen én nu.

Museum om de Hoek is het samenwerkingsverband van een groot aantal kleine musea in Amsterdam. Met gebundelde krachten presenteren zij van maart 2022 tot september 2025 zich in het tijdelijke onderkomen van het Amsterdam Museum. Als eerste zijn het Buurtmuseum Indische Buurt, Cacao Museum, Multatuli Museum en Museum Perron Oost met het overkoepelende thema Amsterdam/Indonesië, nog tot 28 augustus te bezichtigen.

Gesprek: Oorlogsvluchtelingen aan de Javakade

De oorlog in Oekraïne en de geschiedenis van babyschip Ranchi lijken op het eerste gezicht weinig gemeen te hebben, maar als twee boten aan de Amsterdamse Javakade aanleggen om Oekraïense vluchtelingen op te vangen, schuiven de twee verhalen in elkaar. In september 1950 kwam op dezelfde Javakade het schip Ranchi aan vanuit Indonesië met aan boord 37 (tijdens de overtocht geboren) baby’s. Hun ouders, KNIL-militairen en andere repatrianten, hadden een jarenlange oorlog achter de rug en voelden zich ook vluchtelingen.

Als je verder in- of uitzoomt zijn er meer overeenkomsten tussen de oorlogen van toen en nu die vragen oproepen. Of moeten we zeggen: de Russische speciale militaire operatie en de Nederlandse politionele acties? De relatie tussen Nederland en Indonesië is net zo beladen als de relatie tussen Rusland en Oekraïne. Kan je in beide gevallen spreken van een koloniale relatie?

Copy of fullsizeoutput 6d5

Joost Wilgenhof

Audiojournalist Joost Wilgenhof, die de 37 Ranchibaby’s opspoorde en zich verdiepte in hun geschiedenis gaat erover in gesprek met historicus en Ruslandkenner Gijs Kessler. Hij woonde van 2002 tot 2016 in Moskou en is verbonden aan het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis te Amsterdam. Half mei verschijnt zijn boek Rusland – Land dat anders wil zijn bij uitgeverij Prometheus.

• Datum: 10 augustus
  • Locatie: Amsterdam Museum aan de Amstel, Amstel 51. In de Tuingang

Stadswandeling Rob van Veelen

Wandel samen met Rob van Veelen door Amsterdam Oost, loop langs acties en bewegingen tegen armoede in de jaren dertig: de opstand tegen steunverklaring in 1934 op het Ambonplein e.o en een rondgang langs informele zorg nu zoals Dappere Dames, Moi, Schaakschool en Buurthulp Oost. Van Veelen geeft hierbij verdiepende toelichting.

• Datum: 4 juni
  • Tijd: 10.00 uur
  • Locatie: start Obiplein 115, Amsterdam
  • Prijs: vrijwillige bijdrage

Lezing Elsbeth Etty

Lezing door Elsbeth Etty, voorzitter Multatuli Genootschap, over de rol van armoede in het werk van misschien wel Nederlands grootste schrijver.De voorzitter van het literaire genootschap verbonden aan het Multatuli Museum zal aan de hand van het verbindende thema in deze expositie, armoede, ingaan op de rol die dit speelt in het werk van de schrijver.

Ook zal zij de luisteraar meenemen langs momenten in zijn leven waarop hijzelf werd geconfronteerd met armlastige omstandigheden, en behandelt zij hierbij de pas aangeschafte brieven, waarin Multatuli aanklopt bij kennissen met het verzoek om hem financieel tegemoet te komen.

• Datum: 25 mei
  • Locatie: Amsterdam Museum aan de Amstel, Amstel 51
  • Prijs: gratis bij een geldig entreebewijs

Leden van Multatuli genootschap kunnen zich aanmelden via info@multatuli-museum.nl

Workshop: Zoom in - Zoom out

In de workshop Zoom in – Zoom out gaat Rosa Johanna met jongeren en dichters uit Amsterdam theedoeken ontwikkelen. Deze worden ontworpen en gezeefdrukt op een kleine werkplaats op het Obiplein. Op 18 juni nodigt Johanna je uit om deel te nemen aan een wandeling en kijkworkshop, twee dichters dragen dan ook werk voor. Op 1 juli worden de theedoeken feestelijk gepresenteerd in het Buurtmuseum Indische buurt, waarna ze verkrijgbaar zijn in het Amsterdam Museum en winkels in de buurt.

Rosa Johanna aan het werk

Rosa Johanna

Rosa Johanna (1991) maakt onder meer video’s, geluidsopnames, wandkleden en installaties. Maar al het werk is gerelateerd aan haar schilderkunst, kleine abstracte schilderijen waarop ze vlakje voor vlakje en laag over laag verschillende kleuren aanbrengt. Zo ontstaat er op een volkomen intuïtieve manier een soort organisch raster. Achterliggende concepten probeert Rosa Johanna zoveel mogelijk te vermijden. Het gaat haar vooral om het maakproces zelf, in het hier en nu, waarin ze beslissingen laat afhangen van het proces. Daarbij is ze ook geïnteresseerd in de rol van de toeschouwer.

• Datum: 19 juni
  • Tijd: 13.00 - 15.00 uur
  • Locatie: Obiplein 115, 1094 RB Amsterdam
  • Prijs: vrijwillige bijdrage

Reserveren via studiorosajohanna@gmail.com

Cacao: een presentatie en proeverij

Cacao, wie houdt hier nou niet van? In al zijn vormen en maten wordt deze grondstof door veel mensen op grote regelmaat genuttigd. Leer deze avond meer over de wereld en geschiedenis van cacao en chocolade via je zintuigen.

• Datum: 15 juni
  • Locatie: Amsterdam Museum aan de Amstel, Amstel 51