New Narratives Tour met Marian Markelo

4 september
Amsterdam Museum aan de Amstel

Marian Markelo

Tickets

Op zondag 4 september van 11.30 - 12.30 uur, geeft Winti-priesteres Marian Markelo een rondleiding door de tentoonstelling 'Koloniale Verhalen. Work in Progress' dat nu te zien is ons museum.

Amsterdam Museum aan de Amstel Koloniale Verhalen 2 Foto Amsterdam Museum Gert Jan van Rooij

Rondleiding door Winti-priesteres Marian Markelo

Tijdens deze New Narratives Tour zal Marian haar inzichten in het koloniale verleden van de stad Amsterdam en haar voormalige overzeese gebieden delen. Marian belicht het erfgoed vanuit diverse invalshoeken: niet alleen het historische maar ook de spirituele en hedendaagse sociale aspecten van het naleven van het kolonialisme en de slavernij. Marian verschijnt zelf in de tentoonstelling in een videofragment van de herdenking van de afschaffing van de slavernij, waarbij Marian jaarlijks het plengoffer verricht in het Oosterpark.


Praktische informatie
  • Datum: 4 september
  • Tijd: 11.30 - 12.30 uur
  • Locatie: Amsterdam Museum, Amstel 51
  • Prijs: gratis toegankelijk bij een geldig entreebewijs
  • Voertaal: Nederlands
Marian Markelo Mark Kohn

Wie is Marian Markelo?

Marian Markelo is geboren in Suriname te Moengo en introduceert zichzelf als mens, een kind van de aarde, moeder, leraar en Wintipriester.

Ze is bestuurder bij diverse Afrikaanse Surinaamse organisaties en medeoprichter van het NIRASE - het Nederlands Winti instituut ter rehabilitatie en profilering van Winti en bestuurder bij het NINSEE.

Markelo is actief in Den Haag, Amsterdam, Utrecht, Rotterdam, Tilburg en ook op aanvraag met het uitdragen van het erfgoed. Ze verzorgt maandelijks in Amsterdam educatie over het erfgoed voor een zeer gemengd gezelschappen is vooral actief betrokken bij projecten met woord, beeld, schilder en andere kunstvormen die bijdragen aan het verbreden van de kennis van het erfgoed en het Nederlandse koloniaal en slavernijverleden.

Met diverse musea onderhoudt ze ook goede vruchtbare relaties die het erfgoed belichten, en draagt inhoudelijke bij aan de ontwikkeling van exposities maar ook openingen en andere publieksprogrammering. Ze organiseert erfgoed reizen naar West-Afrika en Zuid-Amerika en de Caraïben. Sinds februari 2021 is ze gepensioneerd leraar verpleegkunde.

Ze is Okomfo oftewel Wintipriester Nana Efua.