New Narratives Tour: Marian Markelo

Koloniale Verhalen. Work in Progress

26 juni 2022 om 11.30 - 12.30
Amsterdam Museum aan de Amstel

Amsterdam Museum aan de Amstel Koloniale Verhalen 1 Foto Amsterdam Museum Gert Jan van Rooij

New Narratives Tour: Marian Markelo

De rondleiding is helaas geannuleerd! We komen zsm terug met een nieuwe datum.

Op zondag 26 mei van 11.30 - 12.30 uur, geeft Winti-priesteres Marian Markelo een rondleiding door de tentoonstelling 'Koloniale Verhalen. Work in Progress' die nu te zien is in het Amsterdam Museum.

Tijdens deze New Narratives Tour zal Marian haar inzichten in het koloniale verleden van de stad Amsterdam en de voormalige overzeese gebieden delen. Zij belicht het erfgoed vanuit diverse invalshoeken: niet alleen de historische context maar ook de spirituele en hedendaagse sociale aspecten van de erfenis van het kolonialisme en de slavernij. Marian is zelf ook onderdeel van de tentoonstelling. Ze is te zien in een videofragment van de herdenking van de afschaffing van de slavernij, waarbij zij jaarlijks het plengoffer verricht in het Oosterpark.

Marian is dan ook een perfecte gastrondleider. Veel van de thematiek waar deze tentoonstelling aan raakt komt oorspronkelijk uit de intellectuele en culturele cirkels waarin Markelo al jarenlang actief in is, met name de Surinaamse gemeenschap in Amsterdam. Haar expertise is buitengewoon waardevol voor deze tentoonstelling, en zeker in de week vlak voor Keti Koti is deze gastrondleiding relevant voor ons publiek.

Toegang is GRATIS bij aankoop van museum entreeticket! Let op, maar beperkt plek beschikbaar.

Praktische info
  • Datum: Zondag 26 juni
  • Tijd: 11.30 - 12.30
  • Adres: Amstel 51
  • Toegang: Gratis, bij aankoop van museum entreeticket

Wie is Marian Markelo?

Marian Markelo is geboren in Suriname (Moengo) en introduceert zichzelf als mens, een kind van de aarde, moeder, leraar en Winti-priester. Ze is bestuurder bij diverse Afrikaanse en Surinaamse organisaties en is medeoprichter van het NIRASE - het Nederlands Winti instituut ter rehabilitatie en profilering van Winti en bestuurder bij het NINSEE. Sinds februari 2021 is ze gepensioneerd leraar verpleegkunde. Ook is zij Okomfo oftewel Winti-priester Nana Efua.

Markelo is actief in Den Haag, Amsterdam, Utrecht, Rotterdam, Tilburg en ook op aanvraag met het uitdragen van het erfgoed. Ze verzorgt maandelijks in Amsterdam educatie over het erfgoed voor zeer gemengde gezelschappen en is actief betrokken bij projecten met woord, beeld, schilder- en andere kunstvormen die bijdragen aan het verbreden van de kennis van het erfgoed en het Nederlandse koloniaal en slavernijverleden.

Met diverse musea onderhoudt ze ook goede vruchtbare relaties die het erfgoed belichten, en draagt inhoudelijke bij aan de ontwikkeling van exposities maar ook openingen en andere publieksprogrammering. Ze organiseert erfgoed reizen naar West Afrika en Zuid Amerika en de Caraïben.