Open Tuinen Dagen

Op bezoek in de particuliere grachtentuinen

17, 18, 19 juni
Huis Willet-Holthuysen

Open Tuinen Dagen

Open Tuinen Dagen 2022

Open Tuinen Dagen is dit jaar weer terug op 17, 18 en 19 juni met als thema ‘Op bezoek in de particuliere grachtentuin’. Je krijgt de kans om zo’n 25 grachtentuinen te bezoeken – ook wel het best bewaarde geheim van de stad genoemd, omdat ze achter gesloten huizenblokken liggen. Het thema verwijst bovendien naar het historische feit dat vrijwel al deze tuinen ooit zijn aangelegd als particuliere tuin bij een woonhuis. Wil je naast de tuinen ook graag alle kamers van Huis Willet-Holthuysen bekijken? Op de dag zelf kan je voor 50% korting het gehele huis bezichtigen. Tickets voor Open Tuinen dagen koop je via onderstaande button, kaarten voor Huis Willet-Holthuysen koop je met korting aan de kassa.

S BC 01435 006

Oorsprong Tuinen

In de 17e eeuw groeide de Amsterdamse bevolking gigantisch, het toenmalige hart van Amsterdam kon hierdoor niet voldoende onderdak bieden. Een groots plan van aanpak voor uitbreiding was hard nodig. En dus werd de grachtengordel van Amsterdam geboren. Aan de Herengracht en Keizersgracht werden voornamelijk particuliere huizen gebouwd, aan de Prinsengracht vestigden zich ook veel bedrijfjes. In het ontwerp van de grachten was plaats ingeruimd voor een bomenrij langs de kade, en bouwverordeningen -zogenaamde keuren - gaven de regels waarbinnen een perceel bebouwd mocht worden. Slechts de helft van de grond mocht bebouwd worden, de resterende ruimte moest tuin zijn. Wel kon er aan het eind van de tuin een tuinhuis gezet worden.

Op deze wijze werd de structuur van huis en tuin bepaald die er nu, eeuwen later, nog altijd is. De bestemming van verschillende grachtenpanden is door de eeuwen heen veranderd. Bedrijven, hotels en musea hebben zich gevestigd in de voorheen particuliere panden. Opvallend is dat bijna alle tuinen nog steeds in gebruik zijn als tuin en qua formaat en uitstraling veelal hun specifieke karakter hebben behouden.

S BC 01435 015

Praktische informatie

Gedurende de Open Tuinen Dagen zijn tickets te verkrijgen voor € 20,00 (excl. service kosten) bij Huis Willet-Holthuysen.

• Kinderen tot 12 jaar mogen gratis naar binnen onder begeleiding van een volwassene
  • Bekijk het gehele Huis Willet-Holthuysen voor 50% korting tijdens Open Tuinen Dagen
  • De tuinen zijn vanwege stoepen en trappen helaas niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers
  • Vanwege de kwetsbaarheid van de huizen en tuinen zijn honden, kinderwagens, rugzakken en rolkoffers niet toegestaan. Vergezeld van een van deze attributen, zal u de toegang tot de tuinen worden geweigerd. Wij raden u aan alleen een kleine (hand)tas mee te nemen
  • Door de kwetsbaarheid van sommige tuinen kan het voorkomen dat een tuin tijdelijk vol is en er geen nieuwe bezoekers naar binnen mogen. U zult dan buiten moeten wachten. Aangeraden wordt om eerst een andere tuin te bezoeken en op een later tijdstip terug te keren
  • Het Open Tuinen Dagen passe-partout ontvangt u bij een van de startadressen. Dit passe-partout is de toegang tot de tuinen en moet u ten alle tijden bij u dragen
  • In het passe-partout staan alle adressen met een korte beschrijving van de tuinen. Deze adressen worden niet voortijds bekend gemaakt.
  • Uw passe-partout is 3 dagen geldig, iedere tuin kan eenmaal bezocht worden (uitgezonderd de tuin van Museum Van Loon)