Operatie Wonen: te doen

Museum om de Hoek

Collecting the City #2

Collecting the City 2 Museum om de Hoek Operatie Wonen Foto Amsterdam Museum

Museum om de Hoek activiteiten

In de tweede editie van Collecting the City is een van de thema's de wooncultuur en -crisis in Amsterdam. In Operatie Wonen wordt vanuit het heden samen met Museum om de Hoek teruggeblikt op een eeuw Amsterdamse wooncultuur. Je ziet de ontwikkeling van woonsituaties in bepaalde Amsterdamse buurten en er wordt ingezoomd op de huidige wooncrisis. Vanuit Museum om de Hoek is er gedurende de looptijd van de tentoonstelling speciale programmering waar je aan kan deelnemen.

Doorlopend

Straatvoetbalwandeling door De Baarsjes

Bekijk de wijk door verschillende brillen. Ex profvoetballer Dries Boussatta en spoken word artiest en theatermaker Luan Buleshkaj nemen je mee terug naar hun eerste voetbalherinneringen in de buurt. Door de code te scannen op de borden van de expositie op het plein en op de brug kom je op de website van 100 jaar de baarsjes. Daar vind je de wandeling. Deze kan je met behulp van Google Maps zelf wandelen. Je vindt hier ook beeld en/of geluidsfragmenten.

Praktische informatie
 • Datum: doorlopend
 • Tijd: doorlopend
 • Locatie: zie route
 • Kosten: gratis

Doorlopend

Ondernemerswandeling door De Baarsjes

Bekijk de wijk door verschillende brillen. Anita Groenink maakt een wandeling door het middenstandsparadijs, ga je mee? Door de code te scannen op de borden van de expositie op het plein en op de brug kom je op de website van 100 jaar de baarsjes. Hier vind je de wandeling. Die kan je met behulp van Google Maps zelf wandelen. Je vindt hier ook beeld en/of geluidsfragmenten.

Praktische informatie
 • Datum: doorlopend
 • Tijd: doorlopend
 • Locatie: zie route
 • Kosten: gratis

Doorlopend

Bruggenwandelingen door De Baarsjes

Bekijk de wijk door verschillende brillen. Anna Drijver vertelt je alles over de 9 bruggen van 'De Oranje Loper', van Mercatorplein tot het Paleis op de Dam. Door de code te scannen op de borden van de expositie op het plein en op de brug kom je op de website van 100 jaar de baarsjes. Hier vind je de wandeling. Die kan je met behulp van Google Maps zelf wandelen. Je vindt hier ook beeld en/of geluidsfragmenten.

Praktische informatie
 • Datum: doorlopend
 • Tijd: doorlopend
 • Locatie: zie route
 • Kosten: gratis
Het Rad van (On)fortuin, Inez Agnese, 2022
Het Rad van (On)fortuin, Inez Agnese, 2022

Tentoonstelling Operatie Wonen

In de tweede editie van Collecting the City is een van de thema's de wooncultuur en -crisis in Amsterdam. In Operatie Wonen wordt vanuit het heden teruggeblikt op een eeuw Amsterdamse wooncultuur. Je ziet de ontwikkeling van woonsituaties in bepaalde Amsterdamse buurten en er wordt ingezoomd op de huidige wooncrisis. Zit er een verschil in hoe je wíl wonen en hoe je op dit moment kán wonen? En wat is hier de oplossing voor?

Deze kleine tentoonstelling is onderdeel van het project Collecting the City en is te zien tot en met 21 mei 2023. Dit project ‘verzamelt’ en presenteert het Amsterdam Museum samen met gemeenschappen, particulieren en instellingen uit Amsterdam de verhalen en objecten van de stad van nu.