Stadsgesprek: 30 jaar Bijlmervliegramp

in de Tuingang

2 en 9 juni
Amsterdam Museum aan de Amstel

Bijlmervliegramp herdenkingsmonument

Stadsgesprek Bijlmervliegramp

Waar was jij op 4 oktober 1992? De dag dat een vrachtvliegtuig van de Israëlische luchtvaartmaatschappij EI AI neerstortte op de flats Groeneveen en Klein Kruitberg in Amsterdam Zuidoost. Door de ramp verloren 43 mensen het leven en raakten vele anderen gewond, van de ongedocumenteerde overledenen zullen we de namen nooit weten. Een gebeurtenis die diepe sporen heeft achtergelaten in de stad. Wat herinner jij nog van de Bijlmervliegramp? Op 2 juni om 15.00 - 17.00 uur en 9 juni om 18.00 - 20.00 uur nodigen we je van harte uit voor een stadsgesprek over dit onderwerp met een kopje koffie of thee. Je hebt geen entreebewijs nodig voor het museum, je hoeft je alleen aan te melden voor het gesprek.

Luisteren, leren, herinneren en herdenken

We willen je vragen om jouw verhaal, al dan niet gevisualiseerd in de vorm van bijvoorbeeld een foto of object, mee te nemen. Wat is jouw herinnering aan de Bijlmervliegramp? We gaan er graag met je over in gesprek om te luisteren, leren, herinneren en herdenken.

Tentoonstelling Bijlmervliegramp

Deze stadsgesprekken vinden plaats in het kader van de programmalijn Collecting the City, hierin verzamelt het Amsterdam Museum aan de Amstel verhalen over en met de stad. Ter gelegenheid van 30 jaar Bijlmervliegramp co-creëren we dit jaar in samenwerking met Imagine IC een tentoonstelling, waarin we deze ingrijpende gebeurtenis stadsbreed herdenken. Deze zal vanaf september te zien zijn aan de Amstel 51. De verhalen van bewoners, nabestaanden en betrokkenen bij de ramp staan hierin centraal.