Symposium De diorama's van Rita Maasdamme

Betekenis en toekomst van de collectie

vrijdag 9 juni 13.00 – 17.00 uur
Amstel 51

Screenshot 2023 04 26 102349

Symposium

Aanmelden kan via onderstaand formulier.

Op vrijdag 9 juni organiseert het Amsterdam Museum het symposium ‘De diorama’s van Rita Maasdamme: betekenis en toekomst van een uitzonderlijke collectie’. De tentoonstelling en het symposium zijn georganiseerd in samenwerking met Imagine IC en de familie Maasdamme.

Het doel van het symposium is het veiligstellen van een belangrijk onderdeel voor de collectie Nederland. Waar komt het levenswerk van Rita Maasdamme straks het beste tot zijn recht? En wat kunnen we leren van haar verbeelding van het koloniale- en slavernijverleden?

In het programma spreken o.a. familieleden Bianca Maasdamme, Peggy Reiziger en Britha Reiziger en experts Annemarie de Wildt (conservator Amsterdam Museum) Danielle Kuijten (Imagine IC), Inez Blanca van der Scheer (conservator tentoonstelling De Maasdamme Collectie: Scenes uit het koloniale verleden), Peggy Brandon (kwartiermaker Slavernijmuseum), Kitty Zijlmans (Universiteit Leiden), Marco van Baalen (directeur Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed) en Dieuwertje Wijsmuller.

Datum: 9 juni
Tijd:
13:00 tot 18:30 uur
Locatie:
Amsterdam Museum, Amstel 51
Prijs:
gratis (aanmelden via onderstaand formulier)

Programma

  • 12:30 Inloop
  • 13:00 Welkom – introductie met familie Maasdamme, Danielle Kuijten (directeur Imagine IC)
  • 13:20 Sessie 1: Duiding Maasdamme collectie, presentaties door Annemarie de Wildt en Inez Blanca van der Scheer (conservatoren van de expositie) en een interview met Dieuwertje Wijsmuller (museoloog)
  • 14:00 Sessie 2: Museale waarde van de collectie, panelgesprek met Luc Alofs (Universiteit van Aruba), Peggy Brandon (kwartiermaker Slavernijmuseum), Mirjam Hoijtink (hoofd collectie en onderzoek Nationaal Museum van Wereldculturen) en Jan Gerards (voorzitter bestuur Suriname Museum)
  • 14:30 Pauze
  • 14:45 Interviews met Darwin Winklaar (ontwerper en muzikant), een mini-lezing van Kitty Zijlmans (emeritus-hoogleraar Kunstgeschiedenis) en een presentatie van het publieksopinie rapport door Emma van Bijnen (onderzoek en publicaties Amsterdam Museum)
  • 15:30 Sessie 3: Toekomst van de collectie, panelgesprek met Vera Carasso (directeur Museumvereniging), Marco van Baalen (directeur Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed) en een vertegenwoordiger van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE)
  • 16:00 Slotgesprek met de zaal & optreden Sannas koor
  • 16:40 Borrel
  • 18:00 Einde
Diorama uit de Maasdamme Collectie
Diorama uit de Maasdamme Collectie

De collectie van Rita Maasdamme

De collectie diorama’s van Rita Maasdamme (1944-2016) vertelt op een unieke manier over de geschiedenissen van de Nederlandse voormalige koloniën vanuit een perspectief van tot slaafgemaakte mensen, marrons en inheemse bevolking.

Op basis van het archief van Rita Maasdamme, literatuur- en veldonderzoek en gesprekken met familie, betrokkenen en deskundigen stelden we een tentoonstelling samen met de meest uitgewerkte diorama’s en voorzagen deze van annotaties met uitleg. Na afloop van de tentoonstelling wil de familie Maasdamme de collectie graag overdragen aan (een) instelling(en) in Nederland, Suriname en/of op de voormalige Nederlandse Antillen.

Te bezoeken tot 3 september 2023 in het Amsterdam Museum aan de Amstel