Collectie

Ontdek onze collectie

Model van slangbrandspuit met toebehoren Jan van der Heyden 1680 1725 inv nr KA 7468 foto Amsterdam Museum

Onze collectie

Het Amsterdam Museum beheert meer dan 100.000 objecten, verzameld in bijna vijf eeuwen. Zo is een veelzijdige verzameling ontstaan met uiteenlopende voorwerpen – van regentenportretten en stadsgezichten tot een Heineken-jurk van Bas Kosters en graffitikunst van Kamp Seedorf.

In de collectie zitten verder onder andere: schilderijen, beelden, prenten, tekeningen, boeken, meubelen, textiel, glas, keramiek, penningen en kunstnijverheid. Daarnaast beheert het museum ook gemeentelijk kunstbezit op andere locaties in de stad, zoals de portrettengalerij in de Stadsschouwburg en de stijlkamers in de ambtswoning van de burgemeester.

Uitbreiden collectie

We breiden onze collectie regelmatig uit. Zo bouwt het museum door aan het collectieve geheugen van onze stad. We lichten belangrijke artistieke en historische momenten uit, waarbij ook plaats is voor kritische stemmen en verrassende invalshoeken. Het meerstemmige verhaal van Amsterdam is immers nooit af.

Voor het uitbreiden van de collectie geven we vaak opdrachten aan hedendaagse makers. Zo verzamelen we nieuwe perspectieven en werken we aan een inclusieve collectie. We willen laten zien wat er speelt, terwijl het nog speelt. En blijven we relevant, voor de hele stad en voor toekomstige generaties.

Aanvragen bruikleen

Het Amsterdam Museum werkt graag mee aan tentoonstellingen van andere (museale) instellingen en organisaties door het in bruikleen geven van objecten uit de collectie. Op jaarbasis leent het museum honderden werken uit aan nationale en internationale instellingen. Om de bruikleenprocedure zo efficiënt mogelijk te laten verlopen verzoeken wij u onderstaande informatie te lezen en bij uw aanvraag op te volgen.