Opening Amsterdam Museum

Ontdek Amsterdam Opnieuw

Vanaf 9 maart 2022
Amstel 51

Amsterdam Museum aan de Amstel Foto Amsterdam Museum Gert Jan van Rooij

Update 8 maart

Aanstaande woensdag 9 maart opent het Amsterdam Museum in goed overleg met Hermitage Amsterdam de deuren van zijn nieuwe tijdelijke onderkomen in het Hermitage-gebouw aan de Amstel voor publiek.

De feestelijke opening stond gepland voor afgelopen zaterdag maar werd door het museum opgeschort. ‘’Sinds 2014 huren wij een vleugel van de Hermitage Amsterdam. Ik zie er naar uit om in de komende periode samen met Museum van de Geest en de Hermitage Amsterdam te werken aan een mooie invulling van het prachtige museumgebouw.’’ zegt Judikje Kiers, directeur van het Amsterdam Museum.

Tijdens de meerjarige restauratie en verbouwing van de museumlocatie Burgerweeshuis, die nu volop wordt voorbereid, toont het Amsterdam Museum in de Amsterdam Museum-vleugel een geheel nieuwe collectiepresentatie die naast de traditionele geschiedenis van Amsterdam ook veel ruimte biedt aan tegengeluiden en minder bekende en recentere geschiedenissen van de stad.

Daarnaast zijn in wisselende tentoonstellingen ook bewoners en liefhebbers van de stad aan het woord om ‘hun Amsterdam’ te laten zien. De tijdelijke locatie van het Amsterdam Museum zal de bezoeker met bekende objecten uit de collectie en nieuwe of minder bekende werken en een meerstemmig verhaal vooral laten zien dat er niet één geschiedenis van de stad is.

Het Amsterdam Museum zal woensdag 9 maart om 10 uur zijn deuren aan de Amstel openen voor bezoekers, en is alle dagen geopend van 10.00 tot 17.00.

Update 3 maart

Update 3 maart 2022: Zojuist hebben we het bericht vernomen waarin de Hermitage Amsterdam verklaart de relatie met Rusland te verbreken. Dat is een grote en ongelofelijk ingrijpende stap.

Statement 2 maart

Het Amsterdam Museum heeft besloten de deuren van zijn nieuwe tijdelijke onderkomen in het Hermitage-gebouw tot nader order gesloten te houden. De opening, die gepland stond voor zaterdag 5 maart, gaat niet door vanwege de oorlog in Oekraïne en het sentiment over deze aangrijpende gebeurtenissen in het hele land en de stad.

"De oorlog in Oekraïne heeft verschrikkelijke gevolgen voor heel veel mensen. Wij vinden een feestelijke opening dit weekend niet gepast. Ook omdat er in het hele land acties plaatsvinden voor Oekraïne." licht Judikje Kiers, directeur van het Amsterdam Museum, het besluit nader toe. "Daarnaast zijn de banden van de Hermitage Amsterdam met Rusland onmiskenbaar aanwezig en voor ons te onduidelijk. De Hermitage heeft onze ongerustheid daaromtrent niet weg kunnen nemen. Dat is voor ons ook aanleiding om de openstelling en opening van de Amsterdam Museum-vleugel in het Hermitage-gebouw op dit moment op te schorten."

Margriet Schavemaker, artistiek directeur van het Amsterdam Museum vult aan: "Wij staan onverminderd achter onze nieuwe collectiepresentatie en de tijdelijke tentoonstellingen, die onder andere ingaan op dekolonisatie, plaatsmaken en het bevorderen van gelijkheid. Er is ook een ruimte ingericht waarin bezoekers hun verhalen over Oekraïne en reacties op de oorlog, en andere conflicten in de wereld kunnen delen. Het is ontzettend jammer dat de opening moet worden opgeschort."

Het Amsterdam Museum benadrukt expliciet zijn steun aan alle slachtoffers van deze oorlog.