Bestel tickets
English
Afdruk van Prent Henriette de Vries uit het stadsarchief

Uitgelicht

Het Amsterdam van Piet van Eeghen

Hoe een koopman de stad heeft veranderd

29 mrt - 30 jun 2024
Amsterdam Museum aan de Amstel

  Maandagenda

  In april te doen in het Amsterdam Museum

  Het Amsterdam Museum organiseert maandelijks verdiepende evenementen, zoals bijzondere rondleidingen, lezingen, symposia, performances en avondopenstellingen. Voor deze publieksprogramma's werken we samen met een brede groep makers en partners, om zo een meerstemmig geluid te laten horen en platform te bieden aan de vele gemeenschappen in de stad.

  Amsterdam Museum aan de Amstel fotografie Olivier Groen

  Museumbezoekers, 2023, fotograaf: Olivier Groen.

  Pasen Huis Willet-Holthuysen, 2023, Françoise Bolechowski

  Pasen Huis Willet-Holthuysen, 2023, Françoise Bolechowski

  Pasen in Huis Willet-Holthuysen

  Kom tijdens Pasen op 31 maart en 1 april eieren zoeken in de historische tuin van Huis Willet-Holthuysen! Er zijn genoeg verstopplekken voor een uitdagende zoektocht op deze bijzondere locatie. Ook kunnen kinderen een mooie paascreatie knutselen of kleurplaten inkleuren onder begeleiding. Iedereen is de hele dag welkom van 10.00 tot 17.00 uur. Het paasprogramma is gratis voor kinderen.

  Zeker zijn van een plek? Reserveer dan een tijdslot via de onderstaande knop om eieren te komen zoeken. Geen plek meer? Kom langs op de dag zelf. Mocht er plek zijn, dan laten we je naar binnen.

  Meer info en tickets
  Tulpentuin in Huis Willet-Holthuysen, 2023, Amsterdam Museum

  Tulpentuin in Huis Willet-Holthuysen, 2023, Amsterdam Museum

  Tour: vier de bloei van de tulp

  Op woensdag 17 april vertelt conservator Tom van der Molen meer over de kunstwerken in de mini-expo In de ban van de tulp, vindt er een speciaal muzikaal optreden plaats en maak je samen met tuinontwerper en Tulp Festival initiatiefnemer Saskia Albrecht een frisse lentewandeling naar de historische tuin van Huis Willet-Holthuysen om de bloei van de tulpen te vieren. Er zijn maar een beperkt aantal tickets beschikbaar, reserveer alvast je plek!

  Praktische informatie
  Datum: 17 april 2024
  Startlocatie: Amsterdam Museum aan de Amstel, Amstel 51
  Eindlocatie: Huis Willet-Holthuysen, Herengracht 605
  Tijd: 15.00 - 17.00 uur
  Prijs: Gratis bij geldig entreebewijs
  Voertaal: Nederlands

  Meer info en tickets
  Tulpentuin in Huis Willet-Holthuysen, 2023, Amsterdam Museum

  Tulpentuin in Huis Willet-Holthuysen, 2023, Amsterdam Museum

  Bezoek de tulpentuin

  Huis Willet-Holthuysen

  Tulp Festival fleurt jaarlijks gedurende de hele maand april het Amsterdamse straatbeeld op en stuurt je op ontdekkingsreis langs tientallen locaties met honderdduizenden tulpen. Één keer per jaar in april staat de tuin van het 17de-eeuws grachtenpand Huis Willet-Holthuysen prachtig in bloei met onder andere historische tulpen. Ook dit jaar staan weer historische tulpen centraal uit de tijd van het echtpaar Willet-Holthuysen: 'Bleu Aimable' (1906) geurend blauw, 'Princess Elisabeth' (1898) rood/wit gevlamd, 'Isulinde' (1915) paars/wit gevlamd, 'Je maintiendrai' (1863) roze met gele rand, 'Simon Bolivar' (1880) oranje en 'Duchesse de Parma' (1820) rood met geel.


  Tijdens Tulp Festival in april krijg je 50% korting op je entreebewijs voor het gehele huis inclusief tuin. Gebruik de promocode Tulp24 voor de korting. De promocode is enkel geldig in april.

  Bezoek de tulpentuin
  Semper Augustus, Tulpenboek, 17e eeuw, Collectie Six

  Semper Augustus, Tulpenboek, 17e eeuw, Collectie Six

  Mini-expo: In de ban van de tulp

  Amsterdam Museum aan de Amstel, 16 maart - 12 mei

  In 2024 viert het Tulp Festival Amsterdam zijn tienjarig bestaan. Tijdens het festival, in de maand april, bloeien tienduizenden tulpen in de Amsterdamse straten. In het kader van dit jubileum organiseert het Amsterdam Museum de mini-expo ‘In de Ban van de Tulp' over de eeuwenlange relatie tussen de stad en de tulp, waarbij onder andere het zeldzame Tulpenboek te zien is. 

  Het Tulpenboek
  Het Tulpenboek behoorde waarschijnlijk toe aan de Amsterdamse arts en burgemeester Nicolaas Tulp (1593-1674). In het boek zijn ruim 100 tekeningen van verschillende soorten tulpen en anjers te vinden. De soms enorme prijzen die voor tulpen werden betaald zijn op twee prijslijsten te zien. De Semper Augustus was één van de duurste soorten. Tijdens de ontwikkeling van het boek kostte de tulpenbol 3000 gulden (in de 17e eeuw was dit ongeveer dezelfde waarde als 38.000 euro in 2024). Op het hoogtepunt van de ‘Tulpomanie’ werd er zelfs 10.000 gulden neergelegd voor deze bloem. Daar kon je met gemak ook een grachtenpand voor kopen.

  Studio Panorama
  De mini-expo is te vinden op het dak en in het hart van de collectiepresentatie van het Amsterdam Museum: Studio Panorama. Op deze plek zijn steeds nieuwe presentaties te zien van kunstenaars, artiesten of collectieven. Studio Panorama is te bezoeken met een regulier entreebewijs.

  Info en tickets
  Paradisus by House of Vineyard Paradiso Cover

  House of Vineyard - Jubileum Ball

  Paradiso, 12 april, 19.00 uur (deuren open) - 05.00 uur

  Op 12 april 2024 viert House of Vineyard hun tienjarig jubileum met het Paradisus ball, gehouden in de Amsterdamse poppodium Paradiso. Een ball is een centraal evenement waar de ballroom gemeenschap bij elkaar komt. Hier nemen deelnemers het tegen elkaar op in verschillende categorieën, laten vaardigheid en creativiteit zien en vertegenwoordigen de respectievelijke houses. Het Paradisus ball is voor iedereen toegankelijk, kom je ook? 

  Meer info en tickets
  Amsterdam Museumkamp, 2023, fotograaf: Bobbie Wagenaar.

  Amsterdam Museumkamp, 2023, fotograaf: Bobbie Wagenaar.

  Amsterdam Museumkamp meivakantie

  Ben jij tussen de 9 en de 12 jaar? Woon jij in Zuid, Zuidoost, Weesp of Centrum? Vind jij het leuk om creatief bezig te zijn en wil jij meehelpen om een echt kindermuseum te ontwikkelen? Geef je op voor het Amsterdam Museumkamp! Het programma is helemaal gratis.

  In de periode 2023-2025 krijgen Amsterdamse kinderen (9-12 jaar) de kans om mee te denken over het stadsmuseum van de toekomst. Hoe ziet dat eruit? En hoe ziet het ultieme museum voor en door kinderen eruit? Door mee te doen aan het Amsterdam Museumkamp, samen te werken aan kunstwerken, tentoonstellingen samen te stellen, en een kinderklankbordgroep en kinderdirecteur te installeren bouwen Amsterdamse kinderen mee aan hun eigen kindermuseum.

  Ze helpen om de blik van het publiek en personeel te openen en het museum dé plek voor kinderen te maken. Maar bovenal, biedt het maken van en kijken naar kunst voor de kinderen mogelijkheden om te reflecteren op henzelf, hun omgeving en de wereld.

  Tijden
  Van maandag 29 april t/m vrijdag 3 mei van 10.00 uur t/m 15.00 uur. Het is de bedoeling dat je de volledige week aanwezig bent.

  Locaties
  Centrum: Junior theaterzaal OBA Oosterdok (Oosterdokskade 143)
  Zuid: De Coenen (J.M. Coenenstraat 4)
  Weesp: OBA Weesp (Oudegracht 67)
  Zuidoost: OBA Ganzenhoef (Bijlmerdreef 1289)

  Meer info & aanmelden
  Zaalbeeld Grand March - Foto Amsterdam Museum

  Zaalbeeld Grand March - Foto Amsterdam Museum

  Actuele tentoonstellingen

  Grand March - A Historic House through a Ballroom Lens Huis Willet-Holthuysen
  In de kamers van Amsterdam Museum-locatie Huis Willet-Holthuysen toont House of Vineyard met radicale mode-interventies en kunstinstallaties de kracht van ballroomcultuur.

  Collecting the City #4 Amsterdam Museum aan de Amstel
  Voor de vierde keer slaan museum en stad de handen ineen om verhalen van Amsterdam voor het voetlicht te brengen. Deze keer zijn de deelnemende partners Kazerne Reigersbos, Ongekend Zeedijk en Museum om de Hoek.

  Panorama Amsterdam Amsterdam Museum aan de Amstel
  Door verhalen uit het verleden, het heden en de toekomst met elkaar te verbinden, ontstaat er een breed vergezicht op de stad. Amsterdam in alle dimensies.

  Vrijheid Amsterdam Museum aan de Amstel
  Kinderen uit de zeven stadsdelen en stadsgebied Weesp presenteren hun kunstwerken die ze hebben gemaakt tijdens het Amsterdam Museumkamp. Dit jaar staat het thema Vrijheid centraal.

  Het Amsterdam van Piet van Eeghen Amsterdam Museum aan de Amstel
  Op 29 maart 2024 opent de tentoonstelling Het Amsterdam van Piet van Eeghen. Zonder deze negentiende-eeuwse zakenman en filantroop had de stad er namelijk heel anders uitgezien.

  Meer informatie over de tentoonstellingen
  • Zien & Doen
  • Verhalen & Collectie
  • Tickets & Bezoek
  • Tentoonstellingen
  • Rondleidingen
  • Families
  • Onderwijs
  • Nieuws
  • Nieuwsbrief
  • Publicaties
  • AMJournal

  Hoofdpartners

  gemeente amsterdam logo
  vriendenloterij logo

  Hoofdpartner Educatie

  elja foundation logo
  • © Amsterdam Museum 2024