Museum voor iedereen

Het Amsterdam Museum is al jaren bezig om als museum meer inclusief te zijn. Een museum waar alle mensen zich in kunnen herkennen en waar zij zich welkom voelen. Wij bieden onder meer de volgende activiteiten aan:

New Narratives rondleidingen

“Onze geschiedenis? Welke geschiedenis is dat dan?” De New Narratives rondleidingen van het Amsterdam Museum zetten je aan het denken. Mensen van buiten het museum geven rondleidingen waarbij zij hun visie geven op wat ze er zien. Voor even zijn ze geen schrijver, programmamaker, spoken word artiest of fotograaf, maar gidsen ze gasten door de zalen, telkens in combinatie met een museumdocent van het Amsterdam Museum. Welk verhaal en wiens verhaal wordt daar eigenlijk verteld? Gender, gedeelde geschiedenis, religie en cultuur, deze thema´s komen allemaal aan bod. Tijdens HOLLANDSE MEESTERS HER-ZIEN worden er rondleidingen gegeven in onze tentoonstellingsvleugel binnen de Hermitage. Deze zullen plaatsvinden op 5 en 12 oktober van 14:00 - 16:00 uur. Het laatste nieuws vind je op onze activiteitenpagina.

Hasene Sare

Queer History Talks & LHBTQI-rondleidingen

Elke laatste zaterdag van de maand van 14:00 - 16:00 uur.

Gastrondleiders vanuit verschillende Amsterdamse LHBTQ+ bewegingen, vertellen hun verhaal bij diverse objecten uit de collectie van het Amsterdam Museum. Zo is er aandacht voor zichtbare verhalen. Zoals die van Café ’t Mandje. Het café aan de Zeedijk dat in 1927 werd geopend door de lesbische Bet van Beeren. Het was één van de eerste cafés waar homoseksuele mannen en lesbische vrouwen hun geaardheid niet hoefden te verbergen. Maar er wordt ook stilgestaan bij schilderijen en objecten waarvan de link naar de LHBTQ+ gemeenschap niet direct zichtbaar is. Zoals de maquette van het stadshuis. Hierbij wordt veel vertelt maar niet dat het stadhuis in de 18de eeuw ook fungeerde als ontmoetingsplek voor mannen. In de LHBTQ+ rondleiding worden deze verhalen verteld.

De Queer History Talk vindt plaats in het auditorium van het Amsterdam Museum. Samen met een redactie vanuit verschillende LHBTQ+ communities worden de talks inhoudelijk vorm gegeven en gastsprekers bepaald. Telkens staat dus een ander historisch onderwerp of gebeurtenis centraal. Ook al doet het woord ‘’talk’’ anders denken; de bijeenkomst is geen monoloog. Het publiek kan actief meepraten en discussiëren en kennis uitwisselen tijdens de Queer History Talks. Houd ook voor deze activiteiten onze activiteitenpagina in de gaten.

Rondleidingen voor dove en slechtziende bezoekers

Het museum heeft samen met de stichting Musea in Gebaren drie personen die zelf doof zijn opgeleid om in gebarentaal rondleidingen in het Amsterdam Museum te geven. Als geen ander weten zij hoe zij rondleidingen moeten geven om het museum toegankelijk te maken voor de dove bezoeker en wat in het museum interessant is in de dovencultuur. 

Een museum bezoeken is voor mensen met een visuele beperking vaak lastig omdat een museum heel visueel is ingesteld. Er is van alles te zien. Maar een museum ervaren kan ook met andere zintuigen. Bij de rondleidingen voor blinde en slechtziende bezoekers wordt de geschiedenis van de stad via ruiken, voelen en luisteren tot leven gebracht.

De planning voor deze activiteiten vermelden wij wederom op onze activiteitenpagina.

Rondleiding in gebarentaal

Meld je aan voor de Nieuwsbrief