Amsterdam Museum 21 maart stembureau

15 maart 2018

Op woensdag 21 maart mogen alle Nederlanders naar de stembus om te stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen en het sleepwetreferendum. Amsterdammers krijgen de unieke mogelijkheid om te stemmen in het museum van en over hun geliefde stad: Het Amsterdam Museum. Iedereen die hier zijn of haar stem uitbrengt krijgt gratis entree tot het museum. Stemmen en tegelijkertijd meer leren over de stad dus!

Het Amsterdam Museum aan de Kalverstraat in het centrum vertelt het verhaal van de stad: over toen, nu en straks. De permanente tentoonstelling Amsterdam DNA geeft in een uur tijd een boeiend overzicht van de geschiedenis van Amsterdam. Amsterdam DNA wordt in de gratis DNA-familietour ook voor kinderen op een speelse en uitdagende manier gepresenteerd. Voor kinderen is er daarnaast Het Kleine Weeshuis; een spannend avontuur waar kinderen samen ontdekken hoe het leven in een weeshuis van de zeventiende eeuw eruit zag. In de Amsterdam Galerij in het Amsterdam Museum kunnen bezoekers over een 40 meter lange loper lopen. Dit tapijt laat alle 179 nationaliteiten zien die in Amsterdam wonen. Ook is de bekende Damsko Strijder er te zien: graffiti-portret van de vorig jaar overleden burgemeester Eberhard van der Laan gemaakt door Kamp Seedorf. In de galerij is daarnaast nog veel meer van en over de stad Amsterdam te zien.

Stemmen = gratis entree
Kinderen tot 18 jaar mogen het museum altijd gratis bezoeken en op 21 maart krijgen dus ook volwassenen die hier hun stem uitbrengen gratis toegang. Na het stemmen ontvangen kiezers een toegangskaart waarmee zij het museum die dag tijdens openingstijden (10.00-17.00uur) gratis mogen bezoeken. Het kaartje is ook geldig wanneer kiezers op een andere dag het museum eens willen bezoeken. Het Amsterdam Museum wil door een stembureau te zijn alle Amsterdammers de kans geven om hun stad (nog) beter te leren kennen.

Amsterdammers mogen voor de gemeenteraadsverkiezingen en het referendum stemmen bij een stembureau naar keuze. Voor de stadsdeelcommissies moeten bezoekers echter stemmen in een stembureau in het stadsdeel waarin ze wonen.