Amsterdam Museum koopt kunstwerk Brian Elstak

17 oktober 2017

Het kunstwerk “M54” van Brian Elstak, bestaande uit een houten sculptuur met een soundscape, is aangekocht door het Amsterdam Museum. Daarmee wordt het onderdeel van de collectie van de stad Amsterdam waartoe ook de Nachtwacht van Rembrandt behoort.

Met “M54” geeft Elstak zijn visie op de relatie tussen het stadshart en de Ring. Voor Elstak is metrolijn 54 (M54), die Centraal Station en Gein verbindt, hét symbool van deze relatie. Het kunstwerk is nog tot en met 30 oktober te bekijken en beluisteren in het Amsterdam Museum. Daarna verhuist het naar CBK Zuidoost, waar het te zien is vanaf de Museumnacht op zaterdag 4 november tot en met 9 december.

Brian Elstak maakte zijn kunstwerk “M54” in opdracht van CBK Zuidoost en het Amsterdam Museum. Elstak verbleef daarvoor een maand lang in het atelier van CBK Zuidoost in Heesterveld, waar metro 54 praktisch voor de deur stopt. Gedurende die periode observeerde hij de passagiers in deze metrolijn. Zo ontstond zijn werk M54, een driedimensionaal houten schilderij in de vorm van een man die met de metro reist en de basis is van allerlei verschillende metroverhalen. Elstak vroeg schrijver RFx (Reinier Fosch, 1978, Zaandam) en producer Alberto Arifi, alias Nav Beats om het album ‘Reintje Aan De Praat’ te maken, als soundscape bij de sculptuur. Brian Elstak over de aankoop van zijn werk door het Amsterdam Museum: "M54 was een feest om te creëren. Van werken vanuit Heesterveld, tot het portretteren van passagiers in de metro en de samenwerking met de muzikanten, CBK Zuidoost, OP16 en het Amsterdam Museum. Dat het werk nu aangekocht wordt is een grote eer en voelt goed."

Brian Elstak (1980, Zaandam) is een beeldend kunstenaar die zich niet laat begrenzen door één medium. Hij illustreert, schildert en is een verbinder tussen verschillende creatieven en verhalenvertellers. Elstak maakt deel uit van het interdisciplinaire kunstenaarscollectief LFMC (Lowrey Foley McClane).

Zijn enorme veelzijdigheid en productiviteit blijkt ook uit het feit dat hij dit jaar het kinderboek “Tori” uitbracht. Hierin bundelde hij de verhalen die hij zijn eigen kinderen voor het slapen gaan vertelt, over de avonturen van drie mensenkinderen en hun vader, de reuzenschildpad Jean-Michel Tortoise, en voorzag ze van illustraties in de voor hem kenmerkende stijl met sterke lijnen.

Samenwerking CBK Zuidoost en Amsterdam Museum
Het kunstwerk “M54” is een gezamenlijke presentatie van CBK Zuidoost en Amsterdam Museum, en markeert voor het vierde jaar op rij de succesvolle samenwerking tussen de twee culturele instellingen uit Centrum en Zuidoost. Het doel van de samenwerking is een inspirerende culturele verbinding te leggen tussen de twee stadsdelen. In voorgaande jaren zijn eveneens in opdracht werken gemaakt door Hamid el Kanbouhi, Patricia Kaersenhout en #agFag.