Amsterdam Museum staat stil bij 1 jaar Corona in de Stad

14 mei 2021

Op zaterdag 15 mei 2021 is het precies één jaar geleden dat burgemeester Femke Halsema de digitale tentoonstelling Corona in de Stad van het Amsterdam Museum opende. Een digitale tentoonstelling over de gevolgen van het coronavirus op de stad Amsterdam en haar bewoners. Om stil te staan bij 1 jaar Corona in de Stad toont het Amsterdam Museum vanaf 15 mei een reizende buitenexpositie op de IJ-promenade in Amsterdam Noord en organiseert het museum online een live estafette-uitzending waarin inzenders en curatoren bijzondere inzendingen uitlichten.

Corona in de Stad
Ruim een jaar geleden begon de eerste lockdown en werd het leven van mensen in Nederland en Amsterdam radicaal anders. Het Amsterdam Museum besloot samen met diverse partners in de stad om de unieke tijdgeest te vatten voor de toekomst en opende op 15 mei 2020 een verbindende digitale tentoonstelling over corona: Corona in de Stad. In de nog steeds groeiende tentoonstelling, die te zien is via www.coronaindestad.nl, toont het Amsterdam Museum hoe mensen het coronavirus, de maatregelen en de anderhalve-metersamenleving beleven. Niet de beslissingen van bestuurders en experts omtrent het coronavirus maar juist het alledaagse leven staat in deze tentoonstelling van en voor Amsterdammers centraal. De digitale tentoonstelling Corona in de Stad, www.coronaindestad.nl is inmiddels bezocht door ruim 150.000 mensen.

Vanaf april 2020 konden Amsterdammers en liefhebbers van de stad hun ervaringen insturen. Circa 3.000 foto’s, video’s, tekeningen, columns, magazines, brieven, gedichten en liederen zijn te zien in Corona in de Stad. Leuke, mooie en grappige inzendingen maar ook verdrietige, hartverwarmende en serieuze. Organisaties als Stadsdeel West, ZID Theater, Storytelling Centre, FOAM, de universiteit van Amsterdam, Paradiso en de vrijwilligerscentrale Amsterdam zijn bij het project betrokken en openden speciale themazalen.

Buitententoonstelling
Het Amsterdam Museum maakte een reizende de buitententoonstelling 1 jaar ‘Corona in de Stad’ die op verschillende plekken in de stad te zien zal zijn. Vanaf 15 mei staat de buitententoonstelling eerst vier weken op de IJ-promenade in Amsterdam Noord. Op grote borden in de buitenlucht is een selectie van 23 werken te zien van de ruim xx inzendingen die inwoners en liefhebbers van Amsterdam, kunstenaars en culturele organisaties hebben ingestuurd naar het Amsterdam Museum over hoe zij in hun alledaagse leven omgaan met corona. Verdrietige verhalen maar vooral ook verhalen van hoop en veerkracht. Met de selectie ingezonden foto’s, gedichten, en tekeningen blikt de buitententoonstelling terug op het afgelopen jaar. De buitententoonstelling staat vier weken op de IJ-Promenade en zal daarna te zien zijn op Plein’40-’45 in Amsterdam West en vervolgens in Amsterdam Zuidoost.

Live estafette-uitzending 15 mei 12.00-18.00 uur
Op 15 mei vanaf 12.00 uur blikt het Amsterdam Museum in een zes uur durende estafette-uitzending terug op de alsmaar groeiende verzameling van verhalen over Amsterdam in coronatijd. Aan de hand van zes thema’s worden de mooiste verhalen uitgelicht en vertellen inzenders over de gedichten, video’s, foto’s, tekeningen en geluidsfragmenten die zij in stuurden. De live uitzending is gratis te bekijken via de website en social media kanalen van het Amsterdam Museum en op SALTO. Het hele programma van de uitzending is hier te bekijken.