Amsterdam Museum verdubbelt bezoekersaantal

23 december 2015

Het Amsterdam Museum heeft in 2015 zijn bezoekersaantal bijna verdubbeld. In totaal verwelkomde het museum ruim 480.000 personen. De toename van de bezoekersaantallen is te verklaren door verschillende ondernemingen zoals bijvoorbeeld in de Hermitage Amsterdam waar de succesvolle tentoonstelling ‘Hollanders van de Gouden Eeuw’ is te zien, die ruim 205.000 bezoekers trok. In het Amsterdam Museum zorgden onder meer de tentoonstellingen ‘De IJzeren Eeuw- het begin van het moderne Nederland’ en ‘Graffiti. New York meets the Dam’ voor 222.000 bezoekers. Daarnaast bezochten dit jaar ruim 53.000 personen Museum Willet-Holthuysen.

“2015 was verreweg het succesvolste jaar in de geschiedenis van het Amsterdam Museum. De Museumkaarthouder bracht in groten getale een bezoek aan de tentoonstellingen ‘Hollanders van de Gouden Eeuw’ en ‘De IJzeren Eeuw – het begin van het moderne Nederland’. Door onze huidige tentoonstelling over graffiti zien we veel jonge cultuurliefhebbers een bezoek brengen aan het museum. Ik ben verheugd dat we met onze unieke collectie een breed publiek continue weten te bedienen, en te verrassen. Dat dit heeft geleid tot een verdubbeling van onze bezoekcijfers, bevestigt dat we een goede koers varen”, aldus Paul Spies, directeur van het Amsterdam Museum.

De tentoonstellingen ‘De IJzeren Eeuw – het begin van het moderne Nederland’ en ‘Graffiti. New York meets the Dam’ hebben een grote bijdrage geleverd aan het succesvolle jaar. De tentoonstelling over de IJzeren Eeuw, was gelijktijdig te zien met de NTR serie over deze periode. Deze samenwerking bleek twee jaar eerder ook succesvol toen er werd gewerkt aan een tv-serie, tentoonstelling en boek over de Gouden Eeuw. Met ‘Graffiti. New York meets the Dam’ heeft het Amsterdam Museum momenteel een primeur. Niet eerder werd een tentoonstelling namelijk gewijd aan graffiti in New York en Amsterdam. De tentoonstelling vertelt het verhaal hoe graffiti in het New York van de jaren ’80 hoogtij vierde en de Amsterdamse graffitischrijvers zich hierdoor lieten inspireren. De tentoonstelling ‘Graffiti. New York meets the Dam’ is nog te zien tot en met 24 januari 2016.

Museum Willet-Holthuysen
Ook Museum Willet-Holthuysen, dat deel uitmaakt van het Amsterdam Museum, trok veel bezoekers dit jaar. Ruim 53.000 mensen brachten een bezoek aan dit 17de-eeuwse dubbel grachtenhuis. Hiermee blijft het museum jaarlijks meer dan 50.000 bezoekers verwelkomen. Buiten het toeristenseizoen verwelkomt het museum tijdens de jaarlijkse kerstpresentatie, waarbij het pand wordt gehuld in een 19de-eeuwse kerstsfeer, veel museumkaarthouders. Ten opzichte van 2013 is er een stijging van 15% onder deze groep bezoekers. Het zijn niet alleen de sfeervol ingerichte stijlkamers van het museum, die veel belangstelling trekken. Ook tijdelijke presentaties zoals ‘Knipkunst – ode aan een ambacht’ mogen veel bezoekers verwelkomen. In 2016 bestaat Museum Willet-Holthuysen 120 jaar. Het historische grachtenhuis opende in 1896 voor het eerst haar deuren als museum. Een jaar daarvoor had mevrouw Willet-Holthuysen het pand, compleet met inboedel en kunstverzameling, nagelaten aan de stad Amsterdam.

Hollanders van de Gouden Eeuw
Sinds november 2014 toont het Amsterdam Museum in De Hermitage Amsterdam de ‘broertjes en zusjes’ van de Nachtwacht. Deze schutterstukken zijn vanwege hun formaat normaliter niet te zien voor het publiek. De beide musea hebben de handen ineen geslagen om het (inter)nationale publiek in contact te laten komen met deze historische groepsportretten en zo het verhaal te vertellen over collectief Nederland van toen en nu. Het Rijksmuseum heeft langdurige bruiklenen beschikbaar gesteld voor deze tentoonstelling. De musea zijn verheugd te mogen melden dat de tentoonstelling in 2015 ruim 205.000 bezoekers heeft verwelkomd.

Tentoonstellingen 2016: Made in Amsterdam en Schiphol
Voor 2016 verwacht het Amsterdam Museum de stijgende lijn die is ingezet vast te houden. Vanaf 11 maart is de tentoonstelling ‘Made in Amsterdam’ te zien. Deze tentoonstelling laat een keuze van 100 stukken zien, daterend tussen 2016 en 1916. Rode draad is de relatie tussen de kunstwerken en de stad Amsterdam. De tentoonstelling wordt niet chronologisch opgebouwd maar vormt een tot de verbeelding sprekende selectie beeldende kunst die in Amsterdam tot stand is gekomen.
Vanaf september 2016 is in het Amsterdam Museum een tentoonstelling te zien over Schiphol. Het Amsterdamse vliegveld bestaat dit jaar namelijk 100 jaar. Het Amsterdam Museum pakt uit met een expositie voor families waar de geschiedenis van dit Amsterdamse icoon op een interactieve manier wordt uitgelegd.