Bestel tickets
English
Afdruk van Prent Henriette de Vries uit het stadsarchief

Uitgelicht

Het Amsterdam van Piet van Eeghen

Hoe een koopman de stad heeft veranderd

29 mrt - 30 jun 2024
Amsterdam Museum aan de Amstel

Nieuwsoverzicht

Amsterdamse vrouwen en de verdwijnende lndische toko

Tentoonstelling

Verschenen op:

wo 16 augustus 2023, 12:00 uur

Presentatie bodybuilding in aanloop naar Gay Games 1998 1997 Marian Bakker

Collecting the City #3

Vanaf 23 juni is in het Amsterdam Museum aan de Amstel een nieuwe editie van Collecting the City te zien. Voor de derde keer slaan museum en stad de handen ineen om verhalen van Amsterdam voor het voetlicht te brengen. Deze keer wordt de aandacht gericht op Amsterdamse toko's, zijn er portretten met verhalen van vrouwen uit Nieuw-West, Noord en Zuidoost te beluisteren en wordt teruggeblikt op een bijzonder moment in de geschiedenis: de Gay Games 1998, die dit jaar 25 jaar geleden plaatsvonden in Amsterdam.

Verhalen uit de stad

In Collecting the City #3 komen, net als in voorgaande edities, verschillende verhalen en perspectieven uit de stad samen. De expositie opent met portretten met audioverhalen van vrouwen uit Nieuw-West, Noord en Zuidoost. In de volgende ruimtes is de tentoonstelling over 25 jaar Gay Games te zien, waarin wordt teruggeblikt op dit bijzondere moment in de geschiedenis. De laatste ruimtes worden gevuld door de presentatie Tako Mokum, waarin op interactieve en theatrale wijze het verhaal vanuit de lndische gemeenschap over eetcultuur en toko's in Amsterdam wordt verteld.

Vrouwen van...

In de eerste zalen is een presentatie van portretten en verhalen van vrouwen uit Amsterdam Zuidoost, Noord en Nieuw-West te zien. Ook worden er poppen geexposeerd uit de winkel Colourful Goodies van Ellen Brudet, die speelgoed verkoopt waarin iedereen zich kan herkennen. Verder is er een nieuwe fotoserie te zien die gemaakt is vanuit de doorlopende samenwerking tussen het Amsterdam Museum en emancipatiecentrum Vrouw en Vaart in Osdorp. De fotoserie komt uit het tijdschrift Kruidenmix van Nieuw­ West, gemaakt door herbalist Leoniek Bontje. Aan de hand van kruiden tekende zij verhalen op over familie, afkomst en identiteit.

Presentatie bodybuilding in aanloop naar Gay Games 1998 1997 Marian Bakker

Presentatie bodybuilding in aanloop naar Gay Games 1998 1997 Marian Bakker

Gay Games 1998

In de volgende ruimtes is een expositie zien over de Gay Games die in 1998 in Amsterdam werden gehouden. Dit evenement zette Amsterdam na een lange emancipatiestrijd op de kaart als een van de meest tolerante steden ter wereld. Aan de hand van objecten, foto's en bewegend beeld wordt de bezoeker meegenomen naar de grootse opening in de Amsterdam ArenA, het sport- en culturele programma en de feesten, waaraan mensen van over de hele wereld meededen. Naast bestaand materiaal is actief gezocht naar nieuwe verhalen. Fotografen Tengbeh Kamara en Jonnah Bron maakten portretten van acht LHBTl+-sleutelfiguren, die hun herinneringen aan deze feestelijke week delen. De tentoonstelling is gemaakt in samenwerking met onder andere IHLIA en Queer Amsterdam en is tot stand gekomen in samenwerking met gastcurator Feargal Agard, directeur van Humans of Film Amsterdam, en lnitiatiefgroep Gay Games Amsterdam 1998-2023.

Toko Samoeaada P C Hooftstraat Stadsarchief Amsterdam Eilers F Bernard 1878 1951

Toko Samoeaada P C Hooftstraat Stadsarchief Amsterdam Eilers F Bernard 1878 1951

Toko Mokum

In de tentoonstelling Toko Mokum wordt een interactieve installatie gepresenteerd over lndische toko's en eetcultuur in Nederland. Riboet Verhalenkunst, een collectief van kunstenaars met lndische en Molukse roots, ziet steeds meer traditionele Aziatische toko's verdwijnen. Ze vertellen in de tentoonstelling de verhalen van een aantal beeldbepalende lndische toko's en laten zien hoe nieuwe generaties het tokogevoel doorvertalen naar deze tijd. Ook roepen ze bezoekers in de tentoonstelling op om zelf een recept of herinnering te delen of objecten in bruikleen te geven.

BC 02200 89 1

Operatie Wonen

Tijdens deze editie van Collecting the City is ook de expositie Operatie Wonen nog steeds te zien. In Operatie Wonen wordt vanuit het heden teruggeblikt op een eeuw Amsterdamse wooncultuur. De bezoeker ziet de ontwikkeling van woonsituaties in bepaalde Amsterdamse buurten, waarbij wordt ingezoomd op de huidige wooncrisis. Zit er een verschil in hoe je wflt wonen en hoe je op dit moment kunt wonen? En wat is hier de oplossing voor?

Over Collecting the City

Collecting the City is de plek waar het Amsterdam Museum haar levendige stad verzamelt en presenteert, in samenwerking met verschillende partijen en groepen in de stad. In deze periode delen buurtmusea, netwerken, lokale kunstenaars en bevlogen bewoners hun verhalen en objecten over Amsterdam. Elk half jaar warden nieuwe makers uitgenodigd om hun ideeen te tonen. Denk aan een vernieuwend perspectief op het verleden, een mooi of pijnlijk moment in het heden of een nieuwe toekomstvisie op de stad. Vaste partner is de stichting Museum om de Hoek, waartoe 23 buurtmusea uit Amsterdam behoren.

Noot voor de redactie, niet voor publicatie

Met vragen of richt u zich tot de persafdeling van het museum bij Anne van den Dool, via a.vandendool@amsterdammuseum.nl of 06 81 05 27 47. Wilt u zelf de tentoonstelling bezoeken? Op donderdag 22 juni om 10.00 uur bent u van harte welkom voor een perspreview. Aanmelden kan via a.vandendool@amsterdammuseum.nl. Ook op een ander moment bent u van harte welkom. 

Download beeld tentoonstelling
 • Zien & Doen
 • Verhalen & Collectie
 • Tickets & Bezoek
 • Tentoonstellingen
 • Rondleidingen
 • Families
 • Onderwijs
 • Nieuws
 • Nieuwsbrief
 • Publicaties
 • AMJournal

Hoofdpartners

gemeente amsterdam logo
vriendenloterij logo

Hoofdpartner Educatie

elja foundation logo
 • © Amsterdam Museum 2024