Een stukje Nieuwmarkt in het Amsterdam Museum

22 september 2015

Op de zolderverdieping van het Amsterdam Museum is vanaf 22 september een vitrine gewijd aan een roerige periode. Op 24 maart 1975 werd er heftig gevochten in de Nieuwmarktbuurt. Rookbommen, pantserwagens en waterkanonnen: het ging hard tegen hard tussen actievoerders en de Mobiele Eenheid. Aanleiding was de aanleg van een nieuwe metrolijn, waarvoor hele huizenblokken gesloopt moesten worden. Ondanks de felle protesten ging de sloop door. De metrolijn kwam er, maar buurtbewoners hadden na de acties wel meer invloed bij de nieuwbouw.

In het Amsterdam Museum is vanaf 22 september een vitrine gewijd aan deze roerige periode, die veel Amsterdammers zich nog maar al te goed kunnen herinneren. Te zien is onder andere het schilderij ‘Een genrestuk’ van Albert Blitz, uit 1975. De twee mannen op het schilderij zijn burgemeester Ivo Samkalden (links) en wethouder Han Lammers. Samen waren ze verantwoordelijk voor de aanleg van de metro. Hier dineren ze tegen de achtergrond van een brandende Nieuwmarktbuurt. Blitz veilde dit schilderij in 1975 om de actievoerders te steunen. Lees hier meer over de Nieuwmarkt-vitrine op de zolderverdieping van het Amsterdam Museum.

Er wordt deze herfst op verschillende plekken in de stad aandacht besteed aan de Nieuwmarktacties. Het initiatief komt van Huis de Pinto, een monumentaal pand in de St Antoniesbreestraat dat door actievoerders in 1975 werd gered van de sloop. Het is nu een literair en cultureel centrum.