Eerbetoon aan burgemeester Van der Laan in Amsterdam Galerij

10 oktober 2017

Verloren gewaand graffiti kunstwerk krijgt ereplek in de Amsterdam Galerij

Op donderdag 5 oktober overleed burgemeester Eberhard van der Laan. De dag erna kreeg zijn portret een ereplek in de Amsterdam Galerij van het Amsterdam Museum. Het kunstwerk met de titel Damsko Strijder, is een eerbetoon aan de burgemeester door street art collectief Kamp Seedorf. Het was eerder door hen gemaakt op een metro-ingang aan de Wibautstraat, waar het per ongeluk werd verwijderd door een medewerker van de reinigingsdienst. Dit leidde vervolgens tot verontwaardigde reacties van vele Amsterdammers. Het Amsterdam Museum vroeg Kamp Seedorf daarop een nieuwe versie van het werk te maken.  De Damsko Strijder is voorlopig te zien in de gratis toegankelijke Amsterdam Galerij en wordt daarna opgenomen in de collectie van het museum.

Meteen na de verwijdering van de Damsko Strijder in maart van dit jaar nam het Amsterdam Museum contact op met Kamp Seedorf met het verzoek een nieuwe versie te maken. Judikje Kiers, directeur “Dit werk is om verschillende redenen belangrijk voor ons als museum: allereerst natuurlijk omdat het een goed voorbeeld is van Amsterdamse straatkunst. Maar ook vanwege de vele reacties die de tekening teweegbracht in de stad. Hoe vaak gebeurt het dat bewoners blij zijn met graffiti? Dat zegt veel over de bijzondere band tussen Amsterdammers en hun burgemeester”. Dat de burgemeester zelf het gebaar ook kon waarderen, bleek wel toen hij de mannen van Kamp Seedorf uitnodigde voor een ontmoeting en een biertje in de ambtswoning.

Een straatvechter met een groot hart

De oorspronkelijke versie van het portret van Van der Laan verscheen in februari van dit jaar op een metro-ingang aan de Wibautstraat in Amsterdam Oost. Met de tekening en bijbehorende tekst "Damsko hart strijder" wilde street art collectief Kamp Seedorf de ernstig zieke Van der Laan een hart onder de riem steken. Zoals vele Amsterdammers vonden ze Van der Laan als burgemeester energiek en recht-door-zee, en tegelijkertijd hartelijk en attent. Een straatvechter die altijd uit was op het maken van verbindingen tussen de bewoners van zijn lieve stad. Vandaar de term ‘strijder’, met een groot hart voor zijn ´Damsko´, zoals Amsterdam in straattaal wordt genoemd. “Hij is de tofste burgemeester die we ooit gaan meemaken. Hij doet gewoon normaal en is de enige in de Stopera met wie we bier zouden willen drinken. Hij doet heel streng maar is toch lachen, snap je? Big up naar hem," aldus een woordvoerder van het collectief in februari van dit jaar.