Het Nieuwe Amsterdam Museum

Achtergronden en ambities van de renovatieplannen

Het Amsterdam Museum staat aan de vooravond van een grote renovatie. Het ontwerp voor het Nieuwe Amsterdam Museum is van architectenbureau Neutelings Riedijk Architecten. Zij kregen de opdracht van de Gemeente Amsterdam en het Amsterdam Museum om van het bestaande gebouw een toegankelijk, toekomstbestendig en actueel stadsmuseum te maken.

De voorbereidingen van de renovatie van het Amsterdam Museum zijn in volle gang. Het nieuwe Amsterdam Museum wordt een publieksvriendelijke plek waar bezoekers en bewoners Amsterdam leren kennen in een museumgebouw dat in verbinding staat met de buurt, de stad en haar bewoners. De veranderingen zullen ín het museumgebouw het meest voelbaar zijn. Naar verwachting zal het nieuwe Amsterdam Museum openen in 2025, ter gelegenheid van de 750ste verjaardag van de stad.

De gemeente en het museum zijn beiden opdrachtgever in dit project. De gemeente Amsterdam als eigenaar van het gebouw en het Amsterdam Museum als huurder van het complex. De renovatie moet van het bestaande monument een toekomstbestendig stadsmuseum maken.

Het gebouw aan de Kalverstraat is in de afgelopen eeuwen  steeds aangepast aan zijn gebruikers. Door de eeuwen heen groeide het mee met de wensen van de bewoners: de zusters van het St. Lucien Klooster, de wezen van het Burgerweeshuis en de bezoekers van het Amsterdam Museum. Het monument en de locatie vertellen de verhalen van Amsterdam. Dat is ook nu nog aan het gebouw af te lezen. Aan de historische structuur van huizen, aan de poorten en binnenplaatsen bijvoorbeeld, aan de gevels ontworpen door Jacob van Campen. Onderdelen die in het nieuwe ontwerp behouden blijven.

Doorsnede over v.l.n.r. de Jongenplaats, de Stadshal met daarboven de grote zaal, de Meisjesplaats en de publieksfuncties aan de Nieuwezijds Voorburgwal (c) Neutelings Riedijk Architecten