Live restauratie Amsterdam Museum op TEFAF 2018

28 februari 2018

Het Amsterdam Museum mag dit jaar de Special Exhibition op TEFAF invullen. Niet vaak is deze eer weggelegd voor een Nederlands museum. Voor het eerst zal op de jaarlijkse kunstbeurs in Maastricht, dit jaar van 10 tot en met 18 maart, ruim aandacht worden besteed aan schutters- en regentenstukken.

Nagenoeg de gehele geschiedenis van de beeldende kunst is vertegenwoordigd op TEFAF. Binnen het overstelpende aanbod tijdens de beurs heeft de Hollandse schilderkunst van de zeventiende eeuw altijd ruim aandacht gekregen. Echter, schutters- en regentenstukken –uit de zeventiende eeuw - zal men er niet snel aantreffen. Daar komt dit jaar verandering in. Het Amsterdam Museum heeft in de afgelopen twintig jaar menig groepsportret uit de collectie laten restaureren. Het indrukwekkende resultaat, althans een gedeelte ervan, is te zien in de Special Exhibition op TEFAF.

Verrassingen

De stad Amsterdam is trotse eigenaar van ongeveer 140 groepsportretten, gemaakt tussen 1529 en 1835. De staat van al deze schilderijen moet op peil worden gehouden. Het Amsterdam Museum laat dan ook regelmatig schilderijen uit de collectie restaureren. Op TEFAF toont het museum bezoekers van de beurs vijf grote groepsportretten die in de afgelopen twintig jaar zijn gerestaureerd en legt aan de hand van beeldmateriaal uit wat er tijdens de restauraties is ontdekt. Zo toont röntgenonderzoek van De anatomische les van Dr. Sebastiaen Egbertsz van Aert Pietersz uit 1601-03 een arm en een hand te veel, het resultaat van een zeldzame update van een van de portretten.

De overlieden van de Handboogdoelen van Bartholomeus van der Helst uit 1653

Bartholomeus van der Helst en het zilver

Centraal in de Special Exhibition van het Amsterdam Museum staat de restauratie van De overlieden van de Handboogdoelen van Bartholomeus van der Helst uit 1653, die nog in volle gang is. Het schilderij is niet alleen een van de topstukken van Hollandse schilderkunst uit de zeventiende eeuw, maar er is ook zestiende-eeuws pronkzilver van de schutterij op afgebeeld. Dit is zeer zeldzaam, te meer omdat het zilverwerk - een staf, een keten en een drinkhoorn - nog altijd bestaat. Deze kostbare voorwerpen zullen tijdens TEFAF naast het schilderij worden tentoongesteld.

Live restauratie

De restauratie van Van der Helsts monumentale doek bevindt zich in de laatste fase, die ook tijdens TEFAF doorgaat. Op donderdag 15 en vrijdag 16 maart kunnen geïnteresseerden zien hoe het restaureren van een eeuwenoud schilderij in zijn werk gaat. Na de voltooiing van de restauratie zal het schilderij tussen tientallen andere reusachtige groepsportretten worden getoond in Hollanders van de Gouden Eeuw, de permanente tentoonstelling van het Amsterdam Museum in de Hermitage Amsterdam.

Hollanders van de Gouden Eeuw

De mensen die niet naar TEFAF in Maastricht gaan maar wel de imposante zeventiende-eeuwse regenten- en schuttersstukken willen zien kunnen in Amsterdam terecht. In de Hermitage toont het Amsterdam Museum in de permanente tentoonstelling Hollanders van de Gouden Eeuw een dertigtal reusachtige groepsportretten uit de Gouden Eeuw.