Nieuw bezoekersrecord voor Amsterdam Museum

2 januari 2017

Het Amsterdam Museum heeft in 2016 in totaal 495.000 bezoekers verwelkomd. Dit zijn 15.000 bezoekers meer dan in 2015. De toename in het aantal bezoekers is te verklaren door de verschillende locaties waar het Amsterdam Museum zijn collectie tentoonstelt. Naast de primaire locatie aan de Kalverstraat zijn dit: Museum Willet-Holthuysen, Cromhouthuis en de tentoonstelling ‘Hollanders van de Gouden Eeuw’. Het Amsterdam Museum was op de hoofdlocatie in 2016 verantwoordelijk voor 200.000 bezoekers, een lichte daling ten opzichte van het aantal in 2015. ‘Hollanders van de Gouden Eeuw’ wist een nieuw record te behalen met 204.000 bezoekers.

‘2016 was wederom een goed jaar voor het Amsterdam Museum. Met tentoonstellingen als ‘Made in Amsterdam’, ‘Zwart Amsterdam’ en ‘100 jaar Schiphol – klaar voor vertrek’ (nog te zien tot 7 mei 2017) weten we een divers publiek te bedienen, van cultuurliefhebber tot families. Daarnaast zien we een stijgende lijn in het bezoek door Amsterdammers. Als stadsmuseum heeft dit de komende jaren sterk onze aandacht. Belangrijk waren de ondernemingen op andere locaties zoals het Cromhouthuis en ‘Hollanders van de Gouden Eeuw’, onze prachtige satelliet in de Hermitage. Zo tonen we steeds meer voorwerpen uit de Collectie Amsterdam op locaties waar ze goed tot hun recht komen en bedienen we een breed publiek. Dat we dit jaar in totaal weer een groei in het aantal bezoekers zagen, bevestigt dat we de juiste lijn hebben ingezet”, aldus Judikje Kiers, directeur Amsterdam Museum.

Amsterdam Museum en Museum Willet-Holthuysen
Het Amsterdam Museum wist in 2015 222.000 bezoekers te verwelkomen, dit jaar verwacht het museum uit te komen op 200.000. Museum Willet-Holthuysen, het 17de- eeuwse dubbel grachtenhuis dat onderdeel uitmaakt van het Amsterdam Museum, trok in 2016 circa 51.000 mensen. Het museum blijft hiermee op koers door jaarlijks meer dan 50.000 bezoekers te verwelkomen. Het museum trok dit jaar weer veel bezoekers voor de terugkerende kerstpresentatie. Daarnaast kon men, naast de sfeervol ingerichte stijlkamers, genieten van de restauratie van de studeer - en slaapkamer. Museum Willet-Holthuysen bestaat dit jaar overigens 120 jaar. Het historische grachtenhuis opende in 1896 voor het eerst zijn deuren als museum. Een jaar daarvoor had mevrouw Willet-Holthuysen het pand, compleet met inboedel en kunstverzameling, nagelaten aan de stad Amsterdam.

Hollanders van de Gouden Eeuw
Sinds november 2014 toont het Amsterdam Museum in De Hermitage Amsterdam de ‘broertjes en zusjes’ van de Nachtwacht. Deze schutterstukken waren vanwege hun grote formaat lange tijd niet te zien voor het publiek. De Hermitage en het Amsterdam Museum hebben de handen ineen geslagen om het (inter)nationale publiek in contact te laten komen met deze historische groepsportretten en zo het verhaal te vertellen over collectief Nederland van toen en nu. Het Rijksmuseum heeft langdurige bruiklenen beschikbaar gesteld voor deze tentoonstelling. De musea zijn verheugd te mogen melden dat de tentoonstelling in 2016 ruim 204.000 bezoekers heeft verwelkomd en in de afgelopen twee jaar meer dan 400.000 bezoekers heeft gehad.

Cromhouthuis
Het Cromhouthuis ontving in 2016 40.000 bezoekers, een stijging van 8% ten opzichte van 2015. Het vernieuwde Cromhouthuis, waar op de bovenverdiepingen het Bijbels Museum is gevestigd, opende in maart zijn deuren en is een initiatief van het Amsterdam Museum. Op deze locatie wordt het verhaal verteld van de roemruchte Amsterdamse familie Cromhout, die bijna twee eeuwen lang de panden aan de Herengracht 366-368 bewoonde. Het Amsterdam Museum ging voor deze presentatie een samenwerking aan met stylistencollectief The Wunderkammer. Zij tekenden voor de eigentijdse inrichting en aankleding van de vertrekken waarvoor zij konden putten uit de collectie van het Amsterdam Museum.

Tentoonstellingen 2017: Puck & Hans – couture locale en Flinck & Bol
In 2017 zet het Amsterdam Museum de lijn voort die in 2016 is ingezet waarbij het museum zich meer richt op Amsterdammers. Naast kleinere presentaties gemaakt voor en door Amsterdammers betekent dit voor 2017 tentoonstellingen over Puck & Hans, die met hun winkel aan het Rokin in de jaren ’70, ’80 en ’90 furore maakten met hun eigentijdse ontwerpen, en over Govert Flinck en Ferdinand Bol, Rembrandts’ meesterleerlingen. De tentoonstelling over ‘Puck & Hans’ opent op 9 juni en vanaf oktober 2017 presenteert het Amsterdam Museum samen met Het Rembrandthuis de duo-tentoonstelling Ferdinand Bol en Govert Flinck; Amsterdamse schilders die bij leven meer bekendheid genoten dan hun meester.

Amsterdam Museum
Het Amsterdam Museum vertelt het verhaal van de stad, over toen, nu en straks. Vier kernwaarden - ondernemerschap, vrijdenken, creativiteit en burgerschap - vormen de basis van het DNA van de stad. Aan de hand van deze begrippen wordt de geschiedenis tot leven gebracht en gekoppeld aan heden en toekomst. Het museum ziet het als haar maatschappelijke taak om het verhaal van Amsterdam toegankelijk te maken en aan een zo breed mogelijk publiek te presenteren. Het Amsterdam Museum wordt structureel gesteund door de BankGiro Loterij en de Gemeente Amsterdam.